Framtidens skadeplats 2020

Richard Legault, Department of Homeland Security, USA.
Richard Legault, Department of Homeland Security, USA.

Välkomna till konferensen Framtidens skadeplats

Varmt välkomna till konferensen Framtidens skadeplats i Linköping 6 februari 2020. Temat för årets konferens är Forskning och praktik. Huvudtalare från Department of Homeland Security, USA.

Keynote

 

Huvudtalare är filosofie doktor Richard Legault, senior advisor i styrelsen för vetenskap och teknologi, US Department of Homeland Security, DHS. Richard Legault kommer att presentera en översyn av DHS arbete med att stärka förmågor hos räddningsaktörer för att möta framtida utmaningar på och bortom skadeplatser.

Richard Legault leder ett antal forsknings- och utvecklingsprojekt inom olika områden, till exempel förebyggande av terrorism, säkerhetsutbildning, digital kriminalteknik, skydd av infrastruktur och teknikimplementering. I sin forskning har han lång erfarenhet av kvantitativ analys av sådant som ägande av skjutvapen, organisatoriskt våld, terrorism och strategier för att minska våldsanvändning. Han är författare och medförfattare till både böcker och flera vetenskapliga artiklar inom dessa områden.

Vid sidan av forskningen och uppdraget för DHS har Richard Legault under många år också arbetat för det amerikanska flygvapnet och marinen. 2012 deltog han i räddningsarbetet i samband med orkanen Sandy.

Program

Konferensen startar 08.30 och avslutas 16.00. Programmet finns här: Dagsprogram för Framtidens Skadeplats. Några höjdpunkter nedan:

Höjdpunkter under dagen

Keynote av representant för Department of Homeland Securitys (DHS).

Samuel Andersson, Räddningstjänsten i Östergötland: Erfarenheter av samverkan efter bombdådet på Hamngatan i Linköping

Tre huvudspår med parallella seminarier. Välj det spår du tycker är mest intressant eller gå mellan flera. Exempel:

  • Frivilliga: Väktare och civila som första insatspersoner, Röda korsets arbete med frivilliga, Appar för olika volontärgrupper
  • Teknik: Körtidsmodeller för blåljusfordon, Insatstider vid kommunal räddningstjänst, System, sensorer och visualisering, Drönare
  • Efterforskning: Projektet Trygg hemkomst, Vilka försvinner - och hur många är de?, Nytt från forskningsfronten

Dessutom: Forskare och praktiker presenterar, utställningshall med 15 utställare, testa själv den senaste tekniken. . . med mera.

Anmälan

Anmäl dig via mejl till madeleine.nyberg@liu.se.

Kostnader

Konferensen är avgiftsfri. Vi bjuder även på lunch och fika under dagen. Du får dock själv stå för resa och eventuellt boende.

Hitta hit

Konferensen hålls på Katastrofmedicinsk centrum (KMC), Campus Valla, Linköpings universitet. Här finns en karta till KMC.

Frågor

Mejla eller ring till Madeleine Nyberg, madeleine.nyberg@liu.se och 013-285856.

Kontakt

Läs om tidigare konferenser

En man och en kvinna pratar.

Konferens Framtidens skadeplats 2023

Framtidens skadeplats är en heldagskonferens för forskare inom räddning- och respons, blåljuspraktiker, myndigheter, företag med flera. Konferensen anordnas av CARER – Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem vid LiU.

Carl-Oscar Jonson talar på framtidens skadeplats.

Skicka in ditt bidrag

Vill du presentera din forskning, en pågående studie eller ett case på Framtidens skadeplats? Lämna in ett abstract eller en beskrivning på planerat föredrag.

Blid från mässa, utställning, på golvet ligger en docka som är stor som en man.

Information till utställare

Här finns praktisk information till dig som utställare på konferensen Framtidens skadeplats.

Läs mer om Carer