29 april 2022

Om man är aktiv inom blå-ljus det vill säga räddningsinsatser, då bör man inte missa den årliga konferensen Framtidens skadeplats. I år med Douglas Stirling, omtyckt huvudtalare från Skottland, som pratade om vikten av samarbete.

Blid från mässa, utställning, på golvet ligger en docka som är stor som en man.
utställningen på Framtidens skadeplats var välbesökt, den visade flera olika hjälpmedel för blåljus-personal. Fotograf: Thor Balkhed

- Det är väldigt roligt att vi kan köra i år, efter två års uppehåll på grund av pandemin. 99 personer har vågat sig hit, det känns bra, vi är på banan igen! Säger Sofie Pilemalm Professor i Informatik och föreståndare för Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem (CARER).

I vanliga fall brukar Framtidens skadeplats arrangeras i februari. Men på grund av det osäkra pandemiläget, så sköt man fram det till april. Och man höll alla tummar att det skulle gå att köra live. Den första konferensen arrangerades 2017.

Huvudtalare från Skottland

Två män som pratar.Douglas Stirling i samtal med en besökare. Foto Thor Balkhed- Jag är extra nöjd med att vi fick hit Douglas Stirling som keynote. Storbritannien och Skottland har kommit långt när det gäller samverkan. Det är ju det som vi på CARER jobbar för, vi vill ha en ökad blåljus-samverkan, och även med frivilligorganisationer. Han tog upp flera utmaningar och hinder som vi känner igen oss i.

- När det gäller sådant samarbete så tror jag att vi behöver större nationell koordinering, att man trycker på uppifrån att samhället måste satsa på ett ökat blåljussamarbete.

Konferensen pågick den 27 april mellan 8:00 och 16:00 i KMC, i Linköping.

- I övrigt är programmet väldigt brett och det är vi stolta över. Och det är extra roligt att vi har så många doktorander i år, som ställer ut sina posters under eftermiddagen.

Forskar om frivilliga insatser

Kvinna med vita kläder och blont hår ler mot kameran.Sofie Pilemalm är glad över att årets konferens blev av. Foto Thor BalkhedSofie Pilemalm är föreståndare för CARER, centrumet som ligger bakom konferensen. Hon är även forskare och hennes huvudsakliga forskningsområde är ”community engagement” och frivilliga.

- I vår forskning kan vi se mycket samma sak som Douglas pratade om, nämligen vad som händer räddningstjänst och ambulans faktiskt har vågat börjat samarbeta med civila insatsperosner vid olyckor. Då fungerar det jättebra! Man räddar fler liv! Men ändå det är bara ca 10 räddningstjänster i Sverige som gjort det. Vi känner även de hinder som Douglas presenterade. Ett hinder vi stöter på i Sverige när det gäller att samarbeta med frivilliga, är exempelvis tolkningar av arbetsmiljölagen, vem bär ansvaret för de som arbetar frivilligt på en skadeplats?

Framtidens skadeplats, en konferens med bredd

På konferensen kunde man även lära sig mer om andra saker som är hett inom En person testar en körsimulator.Hinner du bromsa om det plötsligt kommer en brandbil? Foto Thor Balkhedskadeplatsområdet. Exempelvis: drönare, AI, simuleringsverktyg för att öva, andra digitala möjligheter och hur man själv kan stärka civil beredskap genom lära sig att stoppa en större blödning – men också själva begreppet skadeplats. Vad är egentligen en skadeplats? Ett gränsfall är tillexempel när man söker efter försvunna.

- Jag är stolt över att få leda ett sådant här centrum och det är väldigt inspirerande att forska på ett sådant här område. Jag är väldigt glad över att vi lyckats få till det tvärvetenskapliga redan från början. Vi har personer som är ”open minded” och förstår att komplexa samhällsproblem kräver samarbete och olika perspektiv även i forskning. Och när läget är som det är just nu i världen, så känns det extra viktigt att få jobba med något som faktiskt räddar liv!

Tre röster från Framtidens skadeplats

På konferensen finns ett stort rum där det pågår en utställning med olika typer av spännande verktyg som kan användas i branschen. Där var det populärt att mingla, knyta kontakter och förkovra sig i pauserna mellan föreläsningarna.

Foto Thor BalkhedDaniel Kindstrand, HeroSight

- Vill du testa vår AR-simulering? Det här är alltså Augmented Reality (AR), en förstärkt verklighet, produkten är framtagen för personal inom räddningstjänst, ambulansjukvård och stridssjukvård.

Daniel demonstrerar en lösning där användaren kan få öva beslutsfattning och känna på stressen vid olika slags skadeplatser. I programmet finns olika situationer som behöver lösas för att den skadade inte ska avlida. Användaren bär AR-glasögon som skapar ljud och 3D-data som integreras i den verkliga miljön. Dockan som ligger framför en börja plötsligt att blöda och skrika, det gäller stoppa blödningen snabbt.

- Det är spännande att vara här och ställa ut, jag ska även tala senare. Det ger mycket att möta ämneskunniga från olika professioner på det här sättet, för i mötet skapas innovation och nya samarbeten. Det har varit en utmanande period under covid, då det nästan har varit omöjligt för räddningspersonal att träna regelbundet och normalt, så det är skönt att vara tillbaka till en mer normal tillvaro.

- AR är ett fantastiskt verktyg för att kunna träna på saker som i verkligheten sker under hög stress eller kräver stora resurser att förbereda! Det är viktigt för all räddningspersonal att öva på akuta situationer och med AR kan användare göra det, varje dag. Repetition är avgörande för att behålla praktiska färdigheter.

Joaquim Leriaz, Samordnare/Utbildare inom polisiär konflikthantering

- Det är första året jag är här, jag fick tips av kollegor om den här konferensen – och det hördes på namnet ”Framtidens skadeplats” att det här var något för mig. Jag tycker att dagens program har många punkter som berör mig i mitt arbete.

- Jag har precis lyssnat på inledningen och Douglas Stirling var mycket intressant, jag tycker att det är viktigt med samverkan både i små och stora sammanhang och han bevisade ju att det har gett ett gott resultat inom räddningsväsendet i Skottland. Jag tycker att det finns ett bra samarbete i Sverige i dag, men det kan absolut bli bättre!

Jim Kronhamn, chef på enheten för forskning och utvärdering, MSB

- Jag har hört mycket gott om den här konferensen och det känns jättekul att den blev av, för man inte bortskämd med den här typen av mötesplatser kring spridning av forskningsinsatser. Det är många bra ämnen som tas upp, dagar som denna behövs, människor från olika branscher möts och det kan leda till samverkan.

- Det kan skapas nya kopplingar och man kan få en bild och en idé om nya lösningar för framtiden, eller vilken forskning som kan behövas.

- Programmet har en bra bredd och ger många nya perspektiv. Speciellt spännande var det att lyssna till Douglas Stirling som berättade om hur han på ett framgångsrikt sätt dragit samman alla som arbetar med blåljus i Skottland. Han hade bra argument till varför det varit en framgång hos dem och varför det är viktigt med samverkan.

Joaquim Leriaz

Foto Thor Balkhed

Jim Kronham

Foto Thor Balkhed

Bilder från Framtidens skadeplats 2022

Kontakt

Läs mer om Carer

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.