Programmet fokuserar på vilka typer av förändringar som anses tänkbara på individuell, organisatorisk och politisk nivå, och vilka mål som anses eftersträvansvärda, relevanta och genomförbara. Därtill undersöks om den gröna omställningen är rättvis genom att studera konsekvenser för människors yrkeskarriärer samt behovet och användningen av samhälleliga trygghetssystem.
Programmet finansieras av Forte i forskningsområdet Arbetslivets utmaningar. Det startade hösten 2023 och avslutas under 2029.
Projekten i programmet undersöker hur den gröna omställningen genomförs i praktiken, hur den upplevs och förstås av anställda, chefer, fack och politiker, hur den relateras till arbetsvillkor, arbetsplatslärande och innovation, samt till policy på nationell och EU-nivå. Programmet bidrar med en teoretisk och empirisk förståelse för de dynamiker som påverkar arbetslivets förändring, och hur människor, organisationer och policy anpassar sig och bidrar till samhällets gröna omställning.
Forskargruppen har en unik blandning kompetenser omfattande sociologi, pedagogik, miljöförändring, statsvetenskap och företagsekonomi, och rymmer totalt tolv forskare, varav tre doktorander.