Forskargruppen GROWL (Greening of Working Life) analyserar arbetslivets gröna omställning på individ-, organisations- och policynivå. Det genomförs i en rad olika projekt med finansiering från Forte, AFA Försäkring och EU-kommissionen.
Forskargruppen har en unik blandning kompetenser omfattande sociologi, pedagogik, miljöförändring, statsvetenskap och företagsekonomi, och rymmer totalt femton forskare, varav tre doktorander.
På fabriksgolvet och i skogsmarken
Detta sexåriga forskningsprogram finansieras av Forte. Det startade hösten 2023 och avslutas under 2029. Forskningen i programmet undersöker hur den gröna omställningen genomförs i praktiken, hur den upplevs och förstås av anställda, chefer, fack och politiker, hur den relateras till arbetsvillkor, arbetsplatslärande och innovation, samt till policy på nationell och EU-nivå.
Programmet omfattar:
- Enkäter och intervjuer med personer som arbetar i industrin och skogsnäringen
- Fallstudier av företag i industrin och skogsnäringen
- Workshops och seminarier med deltagande företag
- Policyanalyser och intervjuer med politiker, fackföreningsrepresentanter och andra centrala aktörer
- Studier av konflikter i den gröna omställningen, till exempel i relation till skogs- och gruvnäring i Sápmi
Forskningen fokuserar på vilka typer av förändringar som anses tänkbara på individuell, organisatorisk och politisk nivå, och vilka mål som anses eftersträvansvärda, relevanta och genomförbara. Det undersöks också om hur rättvis den gröna omställningen är genom att studera konsekvenser för lokalbefolkning, för människors yrkeskarriärer, samt behovet och användningen av samhälleliga trygghetssystem.
Programmet bidrar med en teoretisk och empirisk förståelse för de dynamiker som påverkar arbetslivets förändring, och hur människor, organisationer och policy anpassar sig och bidrar till samhällets gröna omställning.
En meningsfull klimatomställning?
Detta treåriga forskningsprojekt finansieras av AFA Försäkring. Det startades i december 2024 och avslutas 2027.
Forskningen fokuserar på två branscher: transport och energi. Syftet med forskningen är att undersöka på om klimatarbetet i dessa branscher upplevs som meningsfullt, och om meningsfullheten spelar roll för hur medarbetare, arbetsgrupper och chefer i transport- och energibranschen agerar i relation till företagens klimatmål. Därtill studeras vilka organisatoriska faktorer som påverkar upplevelsen av meningsfullhet i klimatarbete, vilken betydelse meningsfullhet har för olika hälsoutfall och hur den upplevda meningsfullheten i klimatarbetet kan stärkas.
Projektet omfattar:
- Fallstudier av företag i transport- och energibranscherna
- Enkäter till företag i transport- och energibranscherna
- Workshops och seminarier med deltagande företag
Projektet förväntas bidra med kunskap om hur organisationers arbete med klimatomställning kan stärkas genom upplevd meningsfullhet, vilket är till nytta för att stimulera företags klimatarbete, liksom för branschorganisationer och fackföreningar. Projektet undersöker vilka förändringar som anses tänkbara på individuell och organisatorisk nivå, och vilka mål som anses eftersträvansvärda, relevanta och genomförbara.
Digitaliseringens och energiomställningens påverkan på arbetslivet
Detta projekt leds och finansieras av Joint Research Centre of the European Commission (JRC), där forskare från GROWL genomför en del. Projektet inleddes 2024 och slutförs under 2025.
I projektet analyseras dynamiken i skärningspunkten mellan digitalisering och energiomställning i arbetslivet. JRC genomför i samarbete med Universitetet i Málaga en serie fallstudier om digitalisering och energiomställning på arbetsplatsnivå. Fallstudierna innebär att identifiera och studera europeiska organisationer som genomgår digitalisering samtidigt som de integrerar avkarbonisering och hållbarhetsmetoder.
Fallstudierna inkluderar besök på arbetsplatser och intervjuer med arbetstagare, chefer, sociala parter och teknikspecialister för att undersöka hur digitalisering samverkar med miljö- och hållbarhetsstrategier, -policys och -praktiker på arbetsplatsnivå, samt hur denna interaktion påverkar arbetsuppgifter, arbetsförhållanden och arbetsorganisation. Forskningen genomförs inom energi-, transport- och finanssektorerna i Spanien och Sverige.