19 januari 2024

Varje år besöker över 2 miljoner patienter akutmottagningar i Sverige. Dessa avdelningar upplever ofta trångt utrymme vilket leder till ökade återbesök och högre dödlighet. Ett projekt från Wallenberg Centre for Molecular Medicine (WCMM) kommer att fokusera på bristerna hos nuvarande triage-verktyg.

Bild från akutmottagningen vid Linköping US.
Bilden är tagen på akutmottagningen vid Linköpings universitetssjukhus. John Karlsson

Genom finansieringsinitiativet för strategiska samarbetsprojekt från WCMM ges kliniska forskare chansen att föra sin forskning vidare.

Ett av projekten med titeln "Expanding the use of hyperspectral imaging to detecting markers of deterioration in models of acute sickness" leds av WCMM Clinical Fellow Daniel Wilhelms och WCMM Fellow Rolf Saager. Projektet ska utforska mikrovaskulär dysfunktion för att förändra akutsjukvården.

Adressera brister inom akutsjukvården

Varje år besöker över 2 miljoner patienter akutmottagningar i Sverige, vilket resulterar i nästan 2,6 miljoner besök. Akutmottagningarna upplever ofta trångt utrymme, vilket leder till ökade återbesök och högre dödlighet.

Forskningen fastställer tre huvudmål:

  1. Utveckla och validera hyperspektral avbildning för modeller av akut blodförlust/chock.
  2. Utforska förändringar i modeller av akut bakterieinfektion genom lipopolysackarid (LPS)-injektion.
  3. Förbättra riskstratifiering för akutpatienter genom mikrovaskulär avbildning och fysiologisk modellering.

Överbrygga klyftor för framtida klinisk påverkan

Forskarna understryker behovet av att anpassa hyperspektral avbildning för klinisk användning. Det tvärvetenskapliga samarbetet syftar till att förbättra tekniken och därigenom stärka riskstratifieringen för akutpatienter.

Projektets tidslinje är ambitiös:

  • År ett (2024): Central och perifer hyperspektral avbildning på frivilliga som simulerar akut blodförlust/chock.
  • År två (2025): Utforska modeller av akut bakterieinfektion genom slumpmässiga, korsöverskridande experiment.

"Genom att kombinera tvärvetenskaplig expertis inom mikrovaskulär avbildning, fysiologisk modellering och tillgång till relevanta modeller av akutsjukdom har detta projekt stark långsiktig potential att förbättra metoder för riskstratifiering av akutmottagningspatienter, samt att förbättra vår grundläggande fysiologiska förståelse av mikrovaskulär dysfunktion vid akut sjukdom," säger WCMM-forskarna.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.