Meningsskapande i interaktion
”Meningsskapande i interaktion” är några ledord som genomsyrar min forskning såväl som den undervisning jag bedriver. Jag undervisar främst på det problembaserade (PBL) grundprogrammet i Miljövetenskap, vid Linköpings Universitet. Där iträder jag mig rollen som handledare, som kursansvarig och som examinator.
I undervisningen har jag förmånen att se hur mening och lärande skapas och det tar sig i uttryck på ett flertal sätt såsom när studenterna arbetar sig framåt mot en alltmer fördjupad förståelse eller när jag kan se glädjen i att de tillsammans lyckas knäcka den där koden. Jag har också fördelen, jag skriver fördelen, att se de svårigheter som meningsskapande i interaktion med andra ofta för med sig. Typiska sådana exempel är frustration och konflikter i gruppdynamiska effekter som leder till att lärprocessen inte når det djup det i bäst fall kunnat. I dessa fall får vi möjlighet att reflektera över studentens egna insatser, hur en students mål och ambitioner går i konflikt med någon annans mål och ambitioner, samt hitta strategier för att konstruktivt arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål.
Jag ser som en av mina huvuduppgifter som handledare av grupprocesser att vara lyhörd, se hur process och lärande hänger ihop samt återge de reflektionerna till studenterna samt komma med input till ett fördjupat lärande.
Problematisera mera
Sätter vi en miljöfråga, säg klimatförändringar, i fokus och har som mål att förstå och kanske lösa den miljöfrågan krävs insikter i en mängd olika perspektiv. En miljöfråga kan sällan lösas med enbart teknik, juridiska instrument eller biologiska processer utan kräver ofta en tematisk översyn och förståelse. Därför finns i mina undervisningsmoment så gott som alltid ett perspektiv som kontrasterar ett annat. Således gör jag gärna inhopp och undervisar problemlösande miljöingenjörer i olika syn på klimatförändringarnas problematik eller får studenter i klimatvisualisering att reflektera vad det kan innebär att visualisera sociala dimensioner av klimatförändringar.
Dessutom handleder jag en mängd miljövetarstudenter genom miljövetenskaperna ibland snåriga ontologi, epistemologi, metodologi, metoder, analyser och problematiserar synen på miljöfrågors som bestående av naturliga, antropogena eller kulturella dimensioner. Jag ser som en av mina främsta uppgifter som lärare att öka studenternas medvetenhet kring olika perspektiv på miljöfrågor, öka den analytiska förmågan att identifiera och förstå grunden för olika perspektiv samt i längden att öka studenternas kritiska reflektion.