14 februari 2025

Föreläsning, rundtur i verkstaden och besök på en innovationsgård. Folkuniversitetets driftledarstudenter fick ett matigt studiebesök i Linköping.

Gruppbild med deltagare, kursansvarig och föreläsare.
Per Frankelius, Janeth Andersson och Folkuniversitetets driftledarstudenter samlade utanför A-huset.

Dagen inleddes med samling i C-huset på Campus Valla. Besökarna läser folkuniversitetets YH-utbildning "Driftledare inom gröna näringar". Just nu har gruppen en kurs som heter digitala tekniker inom grön näring. Linköping var ”en klockren plats att besöka”, konstaterar Janeth Andersson, kursansvarig.

– Vi ville hit och träffa Per som är en känd person och igår var vi på Vreta utbildningscentrum, berättar hon.

Efter en presentationsrunda gav Per Frankelius, inovationsledare för Agtech Sweden, lyssnarna en inblick i både Agtechs och Kunskapsnavets arbete. Bland annat med exempel på pågående innovationsprojekt och utmaningar inom jordbrukssektorn.

Efter föreläsningen fick gruppen en guidad tur i universitetets metall, trä och kompositverkstad, vilket är en viktig resurs för Agtech Sweden. Flera tekniska lösningar som används i olika innovationsprojekt har tillverkats här. Verkstadschef Jonas Wallinder visade maskiner och gav exempel på vad de kan tillverka.

Dagen fortsatte senare med studiebesök på Tolefors gård utanför Linköping som är en av Agtechs inovationsgårdar, där pågår flera olika inovationsprojekt.


Läs mer om vårt arbete

Senaste nytt från LiU

En kvinna sitter i en soffa.

Pristagare med intresse för hur folk klarar praktiska problem

Blod. Ingenjörer. Husmödrar. Listan på vad Boel Berner, professor emerita vid LiU, intresserat sig för kan göras lång och den växer fortfarande. Nu belönas hon med Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap.

Stadsmiljö med bilar.

Byggprojekt i städer – så kan det bli mindre störningar

Att någon har helhetsperspektivet över alla byggprojekt i en stad är den viktigaste faktorn för att störningarna ska bli så få som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort. Det visar forskare från LiU i en ny bok.

Mikael Asplund i cybersäkerhetslabbets lokaler.

Nytt cybersäkerhetslabb vid LiU

Det nya cybersäkerhetslabbet vid Linköpings universitet är en milstolpe i satsningen på utbildning inom området. Studenterna ska känna att "wow, här är det möjligt att göra något spännande", sa vicerektor Matts Karlsson vid invigningen den 7 maj.