Det konstaterade Per Frankelius och Karolina Muhrman när de föreläste för vuxeneleverna på Uddetorps agroteknikerutbildning. De berättade om Agtech Sweden, om Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering, samt om hur avgörande ny teknik har varit för lantbruket historiskt.
− Spänningen ökar när vatten, energi och mat blir dyrt. Enskilda individer och hela länder blir pressade. Det handlar inte bara om mat, det handlar om samhällelig trygghet. Därför är det säkerhetspolitik som vi lantbrukare håller på med dagligen, tillade de.
Ny teknik
Föreläsningen hölls på Väderstad-fabriken som genom decennier stått för ny teknik inom jordbruk och odling av grödor. Per Frankelius exemplifierade dagen till ära med precisionssåddmaskinen Tempo från Väderstad. Men de båda tog också fram en rad exempel från andra innovatörer. De visade på framsteg som görs just nu inom lantbruket, allt från robotar och drönare vid sådd till realtidsanalyser av jord och grödor med hjälp av artificiell intelligens.Samla kompetenser
Agtech Sweden vid Linköpings universitet är ett Vinnova-projekt med uppdrag att samla resurser och kompetenser samt berika innovationssystemet inom jordbruksteknologi. Agtech Sweden ska bidra till hållbarhetsmålen och en grön omställning som bygger på nya tillämpningar av teknik och metoder.− Men vi kan inte gneta oss fram med små förändringar. Samtidigt som antalet lantbrukare blir färre så måste vi föda allt fler människor. Därför behöver lantbruket bli effektivare. Det behövs ny teknik och nya metoder.
Klimathotet
Samtidigt har lantbruket många krav på produktionen, på att minska mängden kemikalier, minska mängden fossila bränslen och öka den biologiska mångfalden. Därtill kommer klimathotets utmaningar.Digitalteknik
Agtech Sweden bidrar med akademisk kompetens och samordning inom svensk innovation i samarbete med ett 100-tal externa partners som jobbar operativt med kunskapshöjande aktiviteter inom digitalteknik. De har också samarbeten inom FN. Hittills har det genomförts i ett 80-tal innovationsprojekt inom Agtech som lett till flera nya patent, produkter och tjänster.Hör gärna av er till oss!Sedan mars 2024 har Linköpings universitet, på uppdrag av Jordbruksverket, även inrättat det nationella Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering vid sidan av Agtech. Kunskapsnavets uppdrag är att arbeta operativt med kunskapshöjande aktiviteter inom digitalteknik.
Delta i nätverket
KunsKapsnavet bygger också på ett samarbete mellan många aktörer inom lantbruksnäringen och under 202. Under 2025 söker Agtech efter lantbrukare som vill finnas med i ett referensnätverk, för att få ännu mera inspel direkt från branschen− Vill ni delta i vårt referensnätverk så hör gärna av er till oss, uppmanade Karolina Muhrman.