27 maj 2024

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni där ovanligt många nya doktorer promoveras.

Orkester står utomhus med instrumenten i luften
Linköpings Akademiska Orkester ger en lekfull festkonsert tillsammans med Den akademiska damkören Linnea. Jenny Ahlgren

Föreläsningar med årets hedersdoktorer inleder den akademiska högtiden på fredagen. Astronauten Marcus Wandt reflekterar över sin rymdresa och kvantfysikern och Nobelpristagaren Anton Zeilinger berättar om tillämpningar inom sitt område. Den indiska rektorn Seetha Murty talar om hur vi kan bygga ett hållbart samhälle genom gemensamma värden i skolundervisningen, och pediatrikprofessorn Cindy W. Christian om hur vården av misshandlade barn har utvecklats under de senaste 100 åren. Alla föreläsningar är gratis och öppna för allmänheten.

Fredag kväll fortsätter firandet traditionsenligt med en akademisk festkonsert i Linköping Konsert & Kongress. Linköpings Akademiska Orkester och Den akademiska damkören Linnea öppnar ett fönster till barnens värld med bland annat musik från filmen ”Harry Potter och fången från Azkaban” och Tjajkovskijs Nötknäpparsvit i arrangemang av Duke Ellington. Dirigent är Merete Ellegaard, biträdande director musices vid Linköpings universitet. Även festkonserten är kostnadsfri och alla är välkomna.

Doktorspromotion och professorsinstallation äger rum i Linköping lördagen den 1 juni. 21 nya professorer installeras och ovanligt många doktorer promoveras, hela 121 stycken. Det blir också utdelning av Ingemars lärarpris till universitetslektor Helen Winzell och Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten till professor Tino Ebbers. Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf, vars uppdrag löper ut den 31 juli, får ta emot universitetets förtjänstmedalj.

Läs mer om festkonserten och högtiden

Läs mer om festföremålen

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.