06 mars 2024

Den svenske astronauten Marcus Wandt och den österrikiske kvantfysikern och Nobelpristagaren Anton Zeilinger har blivit utsedda till hedersdoktorer vid Tekniska fakulteten vid Linköpings universitet.

Porträtt av man på rymdstation (Marcus Wandt)
Marcus Wandt, blir ny hedersdoktor vid Tekniska fakulteten vid LiU. ESA – Marcus Wandt

Vid den akademiska högtiden den 1 juni promoveras de nya hedersdoktorerna vid Tekniska fakulteten, Marcus Wandt och Anton Zeilinger, i Linköping. Dagen innan, den 31 maj, håller de varsin öppen föreläsning för allmänheten.

Svensk astronaut

Marcus Wandt utses till teknologie hedersdoktor. Som Sveriges tredje astronaut i rymden har han bidragit till ett ökat teknikintresse i hela landet. Under sin tid som chefsprovflygare på Saab har Marcus Wandt deltagit i flera forskningsprojekt inom flygområdet. Just flyg är ett viktigt forskningsområde för Linköpings universitet där Saab och LiU har ett långvarigt strategiskt partnerskap inom både forskning och utbildning.

Man (Johan Ölvander) framför trapp.
Johan Ölvander, dekan vid Tekniska fakulteten. Magnus Johansson

– Vi är glada och hedrade att Marcus Wandt accepterat att bli hedersdoktor hos oss och vi ser fram emot ett långt fortsatt samarbete inom både forskning och utbildning. Marcus är en god ambassadör för Linköping och en varm förespråkare för att sprida intresset för teknik och naturvetenskap till den breda allmänheten, säger Johan Ölvander, dekan vid Tekniska fakulteten vid LiU.

Marcus Wandt är astronaut vid ESA och chefstestpilot på Saab. Han är också överstelöjtnant och stridspilot i svenska Flygvapnet vid Norrbottens flygflottilj. Marcus Wandt är utbildad civilingenjör inom elektroteknik på Chalmers tekniska högskola som också har utsett honom till hedersdoktor. 

Kvantfysiker och Nobelpristagare

Porträtt av skäggig man (Anton Zeilinger)
Anton Zeilinger blir ny hedersdoktor vid Tekniska fakulteten vid LiU. Jacqueline Godany

Anton Zeilinger utses till teknologie hedersdoktor för sina insatser inom kvantteknologi. Bland annat har han gjort banbrytande experiment med snärjda, eller ”sammanflätade”, fotoner som bryter mot Bells teorem. Experimentet banar väg för kvantinformationsvetenskap, som använder kvantmekaniska system för informationsbehandling och informationsöverföring, vilket ger högre beräkningskraft och säkrare kommunikation.

Intervjupersonen Jan-Åke Larsson tittar in i kameran.
Jan-Åke Larsson, professor vid LiU har samarbetat med Anton Zeilinger. Annica Hesser

– Att ha en Nobelpristagare här är förstås väldigt roligt, och vi är stolta över att vi på LiU har bidragit till det experiment som var en del av motiveringen till priset. Teknologi baserat på Anton Zeilingers forskning kommer vara till stor nytta i framtiden. Antons intresse för både fysik och fysikens underliggande filosofi är en stor tillgång, så vi är mycket glada över att kunna knyta Anton Zeilinger närmare LiU, säger Jan-Åke Larsson, professor i informationskodning vid LiU.

Anton Zeilinger är professor emeritus i fysik vid Wiens universitet, och var fram till 2022 ordförande för den österrikiska vetenskapsakademin. Tidigare var han vetenskaplig ledare för Institutet för kvantoptik och kvantinformation i Wien. Han har mottagit många priser och utmärkelser under en lång karriär med Nobelpriset i fysik 2022 som kronan på verket.

Hedersdoktorer vid övriga fakulteter vid Linköpings universitet utses senare under våren. Då kommer också mer information om de öppna föreläsningarna.

Kontakt

Årets högtid 2024 äger rum 31 maj - 1 juni

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.