13 september 2024

Före detta statsepidemiologen och läkaren Anders Tegnell har utsetts av regeringen till ny ledamot i styrelsen för Linköpings universitet. Förordnandet gäller från och med den 1 oktober 2024 till 30 april 2028.

Porträtt (Anders Tegnell)
Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten, blir ny medlem i styrelsen för Linköpings universitet. Fotograf: Lena Katarina Johansson

Anders Tegnell är född i Uppsala och uppvuxen i Linköping. Han tog läkarexamen från Lunds universitet 1985 och genomförde sin specialistutbildning i Linköping där han senare också disputerade i medicin vid LiU 2003. Anders Tegnell har sedan dess bland annat jobbat för Världshälsoorganisationen, EU-kommissionen och Folkhälsomyndigheten.

År 2020 utsågs den då mycket aktuelle statsepidemiologen till Årets alumn vid LiU. I nomineringen nämndes att ”...hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid”. Nu blir han alltså ledamot i LiU:s universitetsstyrelse och ersätter där Stig Slørdahl, administrativ direktör, Helse Midt-Norge RHF. 

– Det är förstås väldigt roligt och en stor ära att få vara en del av styrelsen på mitt gamla universitet, säger Anders Tegnell. Jag har ju arbetat väldigt nära akademin under stora delar av mitt arbetsliv men mest i ett utifrån perspektiv. Det ska bli väldigt spännande att få denna nya roll och hoppas jag kan ta med mig de erfarenheter jag har från andra områden och göra nytta på det sättet.

Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutande organ och ansvarar inför regeringen att LiU fullgör sina uppgifter. Styrelsen fattar bland annat beslut om budget, årsredovisning och LiU:s organisation. Sedan april 2023 är överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet Susanne Thedéen ordförande i styrelsen.

Kontakt

Högsta beslutande organ

Senaste nytt från LiU

Manlig doktorand på campus.

Han studerar hur AI kan användas i kommunal handläggning

Kan artificiell intelligens förenkla och automatisera processen för begäran av allmän handling hos en myndighet? Doktoranden Micael Frideros vid LiU ska följa ett sådant försök.

Fyra kvinnliga läkarstudenter i solen, studieort Jönköping.

Läkarprogrammet prisas för studentengagemang

Läkarutbildningen vid LiU har fått en internationell ackreditering för studenternas goda engagemang och möjlighet att påverka utbildningen.

Poet blir gästprofessor i Tage Danielssons namn

Hon ägnar sig åt ordens kraft och ser poesin som ett kunskapsverktyg. Athena Farrokhzad tar klivet in i akademin med ambitionen att rucka lite på mallarna med hjälp av rim och humor.