13 september 2024

Före detta statsepidemiologen och läkaren Anders Tegnell har utsetts av regeringen till ny ledamot i styrelsen för Linköpings universitet. Förordnandet gäller från och med den 1 oktober 2024 till 30 april 2028.

Porträtt (Anders Tegnell)
Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten, blir ny medlem i styrelsen för Linköpings universitet. Fotograf: Lena Katarina Johansson

Anders Tegnell är född i Uppsala och uppvuxen i Linköping. Han tog läkarexamen från Lunds universitet 1985 och genomförde sin specialistutbildning i Linköping där han senare också disputerade i medicin vid LiU 2003. Anders Tegnell har sedan dess bland annat jobbat för Världshälsoorganisationen, EU-kommissionen och Folkhälsomyndigheten.

År 2020 utsågs den då mycket aktuelle statsepidemiologen till Årets alumn vid LiU. I nomineringen nämndes att ”...hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid”. Nu blir han alltså ledamot i LiU:s universitetsstyrelse och ersätter där Stig Slørdahl, administrativ direktör, Helse Midt-Norge RHF.

– Det är förstås väldigt roligt och en stor ära att få vara en del av styrelsen på mitt gamla universitet. Jag har ju arbetat väldigt nära akademin under stora delar av mitt arbetsliv men mest i ett utifrånperspektiv. Det ska bli väldigt spännande att få denna nya roll och hoppas jag kan ta med mig de erfarenheter jag har från andra områden och göra nytta på det sättet, säger Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten.

Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutande organ och ansvarar inför regeringen att LiU fullgör sina uppgifter. Styrelsen fattar bland annat beslut om budget, årsredovisning och LiU:s organisation. Sedan april 2023 är överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet Susanne Thedéen ordförande i styrelsen.

Kontakt

Högsta beslutande organ

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.