13 september 2024

Före detta statsepidemiologen och läkaren Anders Tegnell har utsetts av regeringen till ny ledamot i styrelsen för Linköpings universitet. Förordnandet gäller från och med den 1 oktober 2024 till 30 april 2028.

Porträtt (Anders Tegnell)
Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten, blir ny medlem i styrelsen för Linköpings universitet. Fotograf: Lena Katarina Johansson

Anders Tegnell är född i Uppsala och uppvuxen i Linköping. Han tog läkarexamen från Lunds universitet 1985 och genomförde sin specialistutbildning i Linköping där han senare också disputerade i medicin vid LiU 2003. Anders Tegnell har sedan dess bland annat jobbat för Världshälsoorganisationen, EU-kommissionen och Folkhälsomyndigheten.

År 2020 utsågs den då mycket aktuelle statsepidemiologen till Årets alumn vid LiU. I nomineringen nämndes att ”...hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid”. Nu blir han alltså ledamot i LiU:s universitetsstyrelse och ersätter där Stig Slørdahl, administrativ direktör, Helse Midt-Norge RHF.

– Det är förstås väldigt roligt och en stor ära att få vara en del av styrelsen på mitt gamla universitet. Jag har ju arbetat väldigt nära akademin under stora delar av mitt arbetsliv men mest i ett utifrånperspektiv. Det ska bli väldigt spännande att få denna nya roll och hoppas jag kan ta med mig de erfarenheter jag har från andra områden och göra nytta på det sättet, säger Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten.

Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutande organ och ansvarar inför regeringen att LiU fullgör sina uppgifter. Styrelsen fattar bland annat beslut om budget, årsredovisning och LiU:s organisation. Sedan april 2023 är överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet Susanne Thedéen ordförande i styrelsen.

Kontakt

Högsta beslutande organ

Senaste nytt från LiU

Nätverk för att mäta enighet bland forskare växer

2023 gick LiU med i ett världsomspännande försöksprojekt för att mäta hur eniga forskare är i brännande vetenskapliga frågor. Efter ett lyckat test har antalet lärosäten som anmält intresse mer än fördubblats. Samtidigt har projektet sina kritiker.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.