13 september 2024

Före detta statsepidemiologen och läkaren Anders Tegnell har utsetts av regeringen till ny ledamot i styrelsen för Linköpings universitet. Förordnandet gäller från och med den 1 oktober 2024 till 30 april 2028.

Porträtt (Anders Tegnell)
Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten, blir ny medlem i styrelsen för Linköpings universitet. Fotograf: Lena Katarina Johansson

Anders Tegnell är född i Uppsala och uppvuxen i Linköping. Han tog läkarexamen från Lunds universitet 1985 och genomförde sin specialistutbildning i Linköping där han senare också disputerade i medicin vid LiU 2003. Anders Tegnell har sedan dess bland annat jobbat för Världshälsoorganisationen, EU-kommissionen och Folkhälsomyndigheten.

År 2020 utsågs den då mycket aktuelle statsepidemiologen till Årets alumn vid LiU. I nomineringen nämndes att ”...hans outtröttlighet, lugn och sakliga framtoning har ingett många svenskar trygghet i en orolig tid”. Nu blir han alltså ledamot i LiU:s universitetsstyrelse och ersätter där Stig Slørdahl, administrativ direktör, Helse Midt-Norge RHF.

– Det är förstås väldigt roligt och en stor ära att få vara en del av styrelsen på mitt gamla universitet. Jag har ju arbetat väldigt nära akademin under stora delar av mitt arbetsliv men mest i ett utifrånperspektiv. Det ska bli väldigt spännande att få denna nya roll och hoppas jag kan ta med mig de erfarenheter jag har från andra områden och göra nytta på det sättet, säger Anders Tegnell, senior rådgivare på Folkhälsomyndigheten.

Universitetsstyrelsen är universitetets högsta beslutande organ och ansvarar inför regeringen att LiU fullgör sina uppgifter. Styrelsen fattar bland annat beslut om budget, årsredovisning och LiU:s organisation. Sedan april 2023 är överantikvarie vid Riksantikvarieämbetet Susanne Thedéen ordförande i styrelsen.

Kontakt

Högsta beslutande organ

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.