04 oktober 2021

I september 2021 meddelade Vetenskapsrådet vilka forskningsprojekt som kommer att få bidrag till forskningsinfrastruktur detta år. Vid IFM fick projektet ARTEMI infrastrukturbidrag och därmed har ett årtionde av hårt arbete lönat sig.

Per Persson vid Ångströmhuset
Per Persson vid Ångströmhuset

LiU är värduniversitet och huvudsökande för projektet och bidraget finansierar en distribuerad infrastruktur i Sverige inom avancerad elektronmikroskopi. Per Persson är professor vid avdelningen för Tunnfilmsfysik och nationell koordinator för ARTEMI. Förutom LiU så finns det noder i Lund, Chalmers, Uppsala, KTH och Stockholm.

- Vi har kämpat i tolv år för att komma hit, men man kan väl säga att arbetet börjar först nu, säger Per Persson.

Elektronmikroskopi är en fundamental byggsten i den materialforskning som bedrivs vid LiU inom AFM (Advanced functional materials). Ett modernt mikroskop kan undersöka enskilda atomer och ge otroligt detaljerad information. Med anslaget kommer ARTEMI få helt andra möjligheter att tillgängliggöra utrustning och kompetent personal för forskare i hela landet.

- Det är en extremt informationsrik metod, men som också kräver mycket färdighet, säger Per Persson.

Det är för tidigt att säga vad pengarna ska användas till. För att kunna erbjuda så bra infrastruktur som möjligt finns dock planer på att göra en stor investering. Det mesta pekar på att det blir ett nytt avancerat mikroskop i Linköping som skall ersätta det gamla i Ångströmhuset. Datamängden från 10 minuter på ett nytt instrument motsvarar nästan ett år på det gamla.

- Jo, det ”gamla” har bidragit till en kraftfull profilering för LiU inom materialforskning, men nu är det dags att släppa den bärraketen och sikta mot nästa nivå.

Materialforskning är ett mycket aktuellt forskningsområde, då nya material är en förutsättning för utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle. Exempel på kritiska tillämpningar är energilagring, infångning och konvertering av koldioxid samt framställning av vätgas.

- Det är inte konstigt att Vetenskapsrådet väljer att stödja infrastrukturen, nu när forskningsområdet behövs som mest, säger Per Persson.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.