Att inte veta var man kan vända sig om man mår dåligt, kan vara jobbigt. Det kan också göra att barn och unga inte får den hjälp och det stöd de behöver. Barnafrids tidigare stödlinjeposter har därför reviderats och uppdaterats, och lanseras nu på nytt på barnafrid.se.
Vilka har användning av postern?
– Vi tror att både unga personer som söker råd och stöd för egen del och yrkesverksamma som möter unga i sina arbeten, kan ha användning av postern. Till exempel kan ungdomsmottagningar som arbetar med gruppverksamhet använda sig av postern för att inleda samtal om våld med ungdomar. Vi tror att postern bör sitta uppe på exempelvis skolor och i olika ungdomsverksamheter såsom fritidsgårdar, idrottsföreningar, ungdomsmottagningar och i föreningslokaler, klubbarlokaler eller andra forum där ungdomar möts och engagerar sig, säger Ana-Dolori Marinovic, utredare på Barnafrid.
Förhoppningarna med postern
– Vi hoppas att postern både kan starta samtal om våld och utsatthet bland unga och vuxna och så klart också leda till att unga som är utsatta för olika typer av våld kan få stöd snabbt genom den information om de olika stödverksamheterna som postern innehåller, säger hon.
– Ett tips är att sätta upp postern inne på toaletter, då kan man läsa och skanna QR-koden som leder till mer info, utan att någon ser. Sätt gärna upp flera affischer så att de blir synliga på fler ställen!