04 juni 2025

Många barn och unga upplever våld och utsatthet hemma eller i skolan och vet inte var de kan vända sig eller vem de kan kontakta. Barnafrid har därför tagit fram en poster med några svenska stödlinjer som barn och unga kan kontakta för att få stöd.

Att inte veta var man kan vända sig om man mår dåligt, kan vara jobbigt. Det kan också göra att barn och unga inte får den hjälp och det stöd de behöver. Barnafrids tidigare stödlinjeposter har därför reviderats och uppdaterats, och lanseras nu på nytt på barnafrid.se.

Vilka har användning av postern?

Vi tror att både unga personer som söker råd och stöd för egen del och yrkesverksamma som möter unga i sina arbeten, kan ha användning av postern. Till exempel kan ungdomsmottagningar som arbetar med gruppverksamhet använda sig av postern för att inleda samtal om våld med ungdomar. Vi tror att postern bör sitta uppe på exempelvis skolor och i olika ungdomsverksamheter såsom fritidsgårdar, idrottsföreningar, ungdomsmottagningar och i föreningslokaler, klubbarlokaler eller andra forum där ungdomar möts och engagerar sig, säger Ana-Dolori Marinovic, utredare på Barnafrid.

Förhoppningarna med postern

Barnafrids stödlinjeposter.

Vi hoppas att postern både kan starta samtal om våld och utsatthet bland unga och vuxna och så klart också leda till att unga som är utsatta för olika typer av våld kan få stöd snabbt genom den information om de olika stödverksamheterna som postern innehåller, säger hon.

Ett tips är att sätta upp postern inne på toaletter, då kan man läsa och skanna QR-koden som leder till mer info, utan att någon ser. Sätt gärna upp flera affischer så att de blir synliga på fler ställen!

Ladda ner postern här (PDF)

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.