26 maj 2025

Många barn och unga upplever våld och utsatthet hemma eller i skolan och vet inte var de kan vända sig eller vem de kan kontakta. Barnafrid har därför tagit fram en poster med några svenska stödlinjer som barn och unga kan kontakta för att få stöd.

Att inte veta var man kan vända sig om man mår dåligt, kan vara jobbigt. Det kan också göra att barn och unga inte får den hjälp och det stöd de behöver. Barnafrids tidigare stödlinjeposter har därför reviderats och uppdaterats, och lanseras nu på nytt på barnafrid.se.

Vilka har användning av postern?

Vi tror att både unga personer som söker råd och stöd för egen del och yrkesverksamma som möter unga i sina arbeten, kan ha användning av postern. Till exempel kan ungdomsmottagningar som arbetar med gruppverksamhet använda sig av postern för att inleda samtal om våld med ungdomar. Vi tror att postern bör sitta uppe på exempelvis skolor och i olika ungdomsverksamheter såsom fritidsgårdar, idrottsföreningar, ungdomsmottagningar och i föreningslokaler, klubbarlokaler eller andra forum där ungdomar möts och engagerar sig, säger Ana-Dolori Marinovic, utredare på Barnafrid.

Förhoppningarna med postern

Barnafrids stödlinjeposter.

Vi hoppas att postern både kan starta samtal om våld och utsatthet bland unga och vuxna och så klart också leda till att unga som är utsatta för olika typer av våld kan få stöd snabbt genom den information om de olika stödverksamheterna som postern innehåller, säger hon.

Ett tips är att sätta upp postern inne på toaletter, då kan man läsa och skanna QR-koden som leder till mer info, utan att någon ser. Sätt gärna upp flera affischer så att de blir synliga på fler ställen!

Ladda ner postern här (PDF)

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Jan-Ingvar Jönsson och Kristina Edlund på scenen

Hela Östergötland gratulerar LiU på 50-årsdagen

När LiU fyller 50 år går kommunerna och regionen samman och gratulerar med en krona per invånare. Pengarna ska användas till utvalda forskningsprojekt för ett bättre samhälle.

Människor som promenerar genom en park

En festlig dag med kunglig glans

Nästan på dagen 50 år sedan han invigde Linköpings universitet återvände Hans Majestät Konungen för att delta vid festligheterna på Campus Valla. Det blev en välfylld dag av föreläsningar, möten, tal och musik.

Guldsmeden som följt LiU under 50 år

Guldsmedsmästaren Margareth Sandström har varit en del av LiU:s historia sedan 1975. Då var hon 24 år och fick det ärofyllda uppdraget att skapa LiU:s rektorskedja inför invigningen av Linköpings universitet.