23 november 2020

Professor Eva Hemmungs Wirtén får utmärkelsen Highly Commended Paper för sin artikel "How patents became documents, or dreaming of technoscientific order, 1895-1937". Varje år utser förlaget Emerald de mest exceptionella artiklarna i olika tidskrifter.

Eva Hemmungs Wirtén framför en gul vägg med en glödlampa. Hon leder forskningsprojektet Passim.
Eva Hemmungs Wirtén. Anders Norderman

Den prisade artikeln är den första att publiceras inom forskningsprojektet ”Patents as Scientific Information 1895-2010” (PASSIM). Den är publicerad i Journal of Documentation och valdes ut av en jury som en av de mest imponerande artiklarna i tidskriften under 2019.

Emerald Literati Awards har utdelats sedan 1993 för att uppmärksamma exceptionella bidrag av författare och reviewers till Emeralds tidskrifter och böcker under föregående år.

– En helt oväntad men förstås väldigt uppmuntrande utmärkelse. Som forskare skriver vi ju för att bli lästa och det känns fantastiskt att texten och PASSIMs forskning uppmärksammas i det hav av artiklar som publiceras varje år, säger Eva Hemmungs Wirtén, professor i medierad kultur vid Tema Kultur och samhälle.

Eva Hemmungs Wirtén leder PASSIM vars forskning handlar om patent som en del av den vetenskapliga infrastrukturen. Projektet är finansierat med 22 miljoner kronor från Europeiska forskningsrådets mest prestigefulla anslag, ERC Advanced Grant.

Hon är den första och hittills enda svenska kvinnliga forskare inom humaniora och samhällsvetenskap som tilldelats ett ERC Advanced Grant, en finansieringsform som riktar sig till redan etablerade forskare i världsklass med betydande forskningsinsatser under de senaste 10 åren. Andra LiU-forskare som ingår i PASSIM är Martin Fredriksson, Johanna Dahlin, Isabelle Strömstedt, Mattis Karlsson och Johan Larson Lindal. Fyra ytterligare forskare är verksamma i projektet: José Bellido och Hyo Yoon Kang (University of Kent Law School) samt Björn Hammarfelt (Högskolan i Borås) och Gustav Källstrand (Nobelmuseet).

Läs mer om PASSIM

Mer forskning från Tema Q

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.