15 september 2020

Professor Neil Lagali, ögonforskare vid avdelningen för sinnesorgan och kommunikation (SOK), är en av fyra ögonforskare som tillsammans får dela på två miljoner i forskningsanslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade (KMA). - Det är en ära för mig att bli vald att dela på denna generösa donation, säger Neil.

Neil Lagali.
Neil Lagali. Fotograf: Thor Balkhed

Välkommet anslag

Hornhinneforskning, Neil Lagali. Foto Thor BalkhedKMA fick en donation på två miljoner kronor av Föreningen Synskadades Vänner i Gävleborgs län. Denna donation delades därefter ut till fyra särskilt förtjänta ögonforskare. Neil Lagali och de tre andra mottagarna har valts ut av en från KMA fristående sakkunniggrupp av meriterade svenska ögonforskare.
- Anslaget är mycket välkommet och kommer att utnyttjas i flera av våra pågående projekt som rör allvarliga synstörande sjukdomar som till exempel hornhinnesjukdomar, aniridi och åldersrelaterad makuladegeneration, säger Neil.

Inställd utdelningsceremoni med Drottning Silvia

Neil fick det glädjande beskedet i början av året och skulle deltagit i en utdelningsceremoni vid KMA-dagen i Stockholm. Vid ceremonin, som skulle ägt rum i april, skulle Drottning Silvia ha närvarat och delat ut priset. Sedan kom coronapandemin och eventet fick ställas in. Anslaget fördes istället över till Neil och firandet fick bli lite avskalat på hemmaplan.

Grattis Neil!

Kontakt

Neils forskargrupp

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.