15 september 2020

Professor Neil Lagali, ögonforskare vid avdelningen för sinnesorgan och kommunikation (SOK), är en av fyra ögonforskare som tillsammans får dela på två miljoner i forskningsanslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade (KMA). - Det är en ära för mig att bli vald att dela på denna generösa donation, säger Neil.

Neil Lagali.
Neil Lagali. Thor Balkhed

Välkommet anslag

Hornhinneforskning, Neil Lagali. Foto Thor BalkhedKMA fick en donation på två miljoner kronor av Föreningen Synskadades Vänner i Gävleborgs län. Denna donation delades därefter ut till fyra särskilt förtjänta ögonforskare. Neil Lagali och de tre andra mottagarna har valts ut av en från KMA fristående sakkunniggrupp av meriterade svenska ögonforskare.
- Anslaget är mycket välkommet och kommer att utnyttjas i flera av våra pågående projekt som rör allvarliga synstörande sjukdomar som till exempel hornhinnesjukdomar, aniridi och åldersrelaterad makuladegeneration, säger Neil.

Inställd utdelningsceremoni med Drottning Silvia

Neil fick det glädjande beskedet i början av året och skulle deltagit i en utdelningsceremoni vid KMA-dagen i Stockholm. Vid ceremonin, som skulle ägt rum i april, skulle Drottning Silvia ha närvarat och delat ut priset. Sedan kom coronapandemin och eventet fick ställas in. Anslaget fördes istället över till Neil och firandet fick bli lite avskalat på hemmaplan.

Grattis Neil!

Kontakt

Neils forskargrupp

Senaste nytt från LiU

Ida Lindgren och Elin Wihlborg.

Digitalisering utmanar den svenska samhällsmodellen

Det ställs hårda krav på kommuner och andra myndigheter att digitalisera. Men vilka konsekvenser får det för medborgarna och för hur vi bygger ett digitalt samhälle för alla? Det är frågor som en ny forskningsmiljö vid LiU ska titta på.

Kvinnlig student

Hon är ledaren med laget i fokus

Efter tjugo år som chef inom olika branscher kände Charlotta Bernervall att det var dags att nischa sig. Kursen Ledning och strategiskt personalarbete vid LiU blev vägen dit. – Jag har alltid haft ett stort intresse för människan, säger hon.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.