21 september 2020

Från den 19 september och hela oktober ställs filmskulpturen Huset ut på Bredgatan i Norrköping. Skulpturen har formen av ett vält hus som verkar sjunka. På dess undersida visas kortfilmen En plats i Europa. Den handlar om en undanskymd plats i Stockholm som blivit hem för arbetssökande migranter. Konstnärerna bakom gestaltningen vill lyfta situationen för många människor i Europa idag.

Konstgestaltningen Huset installeras på Bredgatan i Norrköping. Thor Balkhed

– Berättaren i filmen är Thomas Kwame Awarija som under tre år har haft sin sovplats tillsammans med råttor under en lastbrygga. Nu ska han vräkas. Han representerar de som vill göra rätt för sig: arbeta, försörja sin familj, leva ett värdigt liv, säger Erik Pauser. 

Konstverket huset har skapats av konstnärerna Erik Pauser och Cecilia Parsberg och arkitekterna Haval Murad och David Martinez Escobar. Filmen 'En plats i Europa" är klippt av Johan Söderberg, som även gjort musiken.

Tillsammans driver de projektet A Place in Europe.

– Vi vill sätta upp Huset på offentliga platser i städers centrala delar för att synliggöra denna situation och inkludera de som har förhoppningar om ett bättre liv så att de kan bli del av samtalet, säger Cecilia Parsberg och Erik Pauser.

Utställning i Norrköping

Filmskulpturen Huset startade sin resa på Odenplan i Stockholm och visades sedan i Örebro och Karlstad. Senast stod den två månader utanför Handelshögskolan på SveavägenKonstverket Huset.Huset har tidigare ställts ut på Odenplan i Stockholm.
i Stockholm. I samband med utställningarna har seminarier kring fattigdom, välfärd, migration och hemlöshet arrangerats. Sedan den 19 september står Huset på Bredgatan i Norrköping, mellan Täppan och Kåkenhus. Utställningen anordnas i samarbete med konstprojektet Lobby, vid REMESO, Linköpings universitet, och pågår fram till den 28 oktober.

– Lobby har sedan tre år satt ljuset på frågor om flyktingskap med hjälp av samtida svenska och internationella konstnärer. Frågor vi forskar om vid LiU. A Place in Europe följer på en rad olika verk, men är särskilt intressant då det lyfter en plats i Sverige och visar hur människor kommer i kläm, även här i hopplösa, farliga situationer. Att verket nu flyttas ut och står bokstavligen ute i offentligheten svarar väl mot vår ambition att låta Lobby finnas på gränsen mellan forskningen och det omgivande samhället, och bjuda in till dialog, säger Erik Berggren, projektledare för Lobby.

Lobby är ett samverkans- och forskningskommunikationsprojekt med finansiellt stöd från Riksbankens Jubileumsfond.

Mer om Huset och projektet 'En plats i Europa' 

Samtal om konstverket

Fredag den 25 september kl 19:00 möter konstnärerna upp utomhus vid konstverket på Bredgatan för en informell och kort presentation av verket och samtal.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.