13 september 2024

Vetenskapspodden Fakultet, som ges ut av Filosofiska fakulteten, är tillbaka med en ny säsong. Nu får vi bland annat höra om hur vi ska tackla AI i skolan, hur etiska hackare har blivit ett kontorsjobb och hur makt och ära kan leda till psykisk ohälsa inom elitidrotten.

Montage som visar innehållet för Fakultet säsong 5.
Helen Winzell, Carolina Lundqvist är två av LiU-forskarna som är med i nya säsongen av Fakultet. 

Fakultet vill berätta något nytt om världen vi lever i och utmaningarna vi står inför. Podden är ett sätt för Filosofiska fakulteten att berätta och kommunicera aktuell forskning på ett populärvetenskapligt sätt. Men inte bara informera, ambitionen är att väcka känslor och tankar och därigenom nå fram till de människor som berörs av forskningen. I podden blandas röster och tankar från LiU-forskare med personer i vår omvärld.
Som vanligt är det Annelie Norberg, universitetsadjunkt vid LiU, som är producent och programledare för podden.

– I säsong fem får du möjlighet att komma in i maktpyramidens topp. Hör en av Sveriges i särklass mest namnkunniga forskare inom idrottspsykologi – Carolina Lundqvist. Hör också Mikael Asplund, forskaren som menar att cyberkriminaliteten blivit ett nio till fem-jobb, där så kallat ransomware blivit en handelsvara som vilken som helst. Och följ med till Praktiska gymnasiet i Linköping och hör hur svenskläraren Sofia Zollner försöker bli bekväm med chatGPT som verktyg i undervisningen. Hör också Helen Winzell, prisbelönt lärarutbildare som menar att det inte längre är möjligt att säga nej tack till AI i skolan, säger Annelie Norberg.

Säsong fem har premiär 19 september och kommer med nytt avsnitt varje torsdag fram till 3 oktober. Du hittar podden bland annat via Spotify och via Apple podcast. 

Men redan nu kan du lyssna på en trailer för den nya säsongen!


Läs mer och lyssna på Fakultet

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.