13 september 2024

Vetenskapspodden Fakultet, som ges ut av Filosofiska fakulteten, är tillbaka med en ny säsong. Nu får vi bland annat höra om hur vi ska tackla AI i skolan, hur etiska hackare har blivit ett kontorsjobb och hur makt och ära kan leda till psykisk ohälsa inom elitidrotten.

Montage som visar innehållet för Fakultet säsong 5.
Helen Winzell, Carolina Lundqvist är två av LiU-forskarna som är med i nya säsongen av Fakultet. 

Fakultet vill berätta något nytt om världen vi lever i och utmaningarna vi står inför. Podden är ett sätt för Filosofiska fakulteten att berätta och kommunicera aktuell forskning på ett populärvetenskapligt sätt. Men inte bara informera, ambitionen är att väcka känslor och tankar och därigenom nå fram till de människor som berörs av forskningen. I podden blandas röster och tankar från LiU-forskare med personer i vår omvärld.
Som vanligt är det Annelie Norberg, universitetsadjunkt vid LiU, som är producent och programledare för podden.

– I säsong fem får du möjlighet att komma in i maktpyramidens topp. Hör en av Sveriges i särklass mest namnkunniga forskare inom idrottspsykologi – Carolina Lundqvist. Hör också Mikael Asplund, forskaren som menar att cyberkriminaliteten blivit ett nio till fem-jobb, där så kallat ransomware blivit en handelsvara som vilken som helst. Och följ med till Praktiska gymnasiet i Linköping och hör hur svenskläraren Sofia Zollner försöker bli bekväm med chatGPT som verktyg i undervisningen. Hör också Helen Winzell, prisbelönt lärarutbildare som menar att det inte längre är möjligt att säga nej tack till AI i skolan, säger Annelie Norberg.

Säsong fem har premiär 19 september och kommer med nytt avsnitt varje torsdag fram till 3 oktober. Du hittar podden bland annat via Spotify och via Apple podcast. 

Men redan nu kan du lyssna på en trailer för den nya säsongen!


Läs mer och lyssna på Fakultet

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Porträtt Feng Gao.

Han ska skapa framtidens flexibla röntgenteknik

Professor Feng Gao har beviljats 31 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse över fem år för att utveckla en ny typ av röntgenteknik. Målet är ett flexibelt material som kan förbättra bildkvaliteten i röntgendetektorer.

Person (Robert Forchheimer) med mobiltelefon.

Gratisapparnas dolda kostnader – mer än personliga data

Prokrastinering, minskad sömn och försämrat fokus är en del av priset vi betalar för kostnadsfria appar till mobilen. Det menar forskare vid LiU och Rise som undersökt vilka kostnader som egentligen döljer sig bakom gratisapparna.

Vatten framför en bro och en byggnad. Blå himmel och ett träd i höstfärger.

LiU klättrar i global rankning

Linköpings universitet tar sig upp till plats 201–250 när brittiska Times Higher Education släpper sin årliga rankning för världens lärosäten.