01 juni 2022

Inom mödrahälsovården ökar gruppen gravida med högre risk för komplikationer, bland annat till följd av övervikt. I en kommande studie ska forskare utvärdera en omprioritering av resurser, där friska gravida kvinnor med låga risker får ändrad och minskad vård för att frigöra resurser till de med större behov.

Gravid kvinna.
  Fotograf: Pixabay

Sverige har en lång tradition av förebyggande mödrahälsovård med bland annat återkommande besök hos barnmorska. Det finns emellertid ingen tydlig evidens för hur ofta sådana besök bör ske eller exakt vad som behöver undersökas och hur det bör ske.

Inom ramen för ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet kommer ett modifierat foster- och mödravårdsprogram ges till friska gravida kvinnor med låg risk för negativa resultat. Det innebär att dessa kvinnor får något färre antal besök hos barnmorska och att vissa möten sker digitalt. Syftet med projektet är att utvärdera kliniskt resultat, kostnadsminimering och införandet av ett modifierat foster- och mödravårdsprogram i en typ av randomiserad studie.

– En viktig utgångspunkt i studien är att resurser behöver omfördelas till de som har större vårdbehov, och att detta görs i linje med de etiska principerna för prioritering i hälso- och sjukvård, och utan att inkräkta på patientsäkerheten, säger Barbro Krevers, en av forskarna i projektet och medarbetare vid Prioriteringscentrum.Barbro Krevers.Barbro Krevers. Foto Emma Busk Winquist

Ansvarig inom mödrahälsovården är Caroline Lilliecreutz och i forskargruppen ingår även Ann Josephsson, Therese Eriksson, Valerie Stålberg, Lovisa Lingetun och Barbro Krevers som är ansvarig vid Prioriteringscentrum. Samtliga jobbar vid Linköpings universitet och fyra även inom Region Östergötland. Datainsamlingen planeras slutföras under 2022, och resultat presenteras under 2023.

Läs mer i studieprotokollet som beskriver det kommande arbetet: Study protocol for a modified antenatal care program for pregnant women with a low risk for adverse outcomes – a stepped wedge cluster non-inferiority randomized trial. 2022. Stålberg, V, Krevers B, Lingetun L, Eriksson T, Josefsson A, Lilliecreutz C. BMC Pregnancy and Childbirth (2022)22:299.


Mer om prioriteringar i hälso- och sjukvården

Senaste nytt från LiU

En man i ett laboratorium sprutar vatten på ett gulgrönt material.

Effektivare produktion av ”grön” vätgas med nytt material

Den kemiska reaktionen för att med hjälp av solen framställa vätgas av vatten blir flera gånger mer effektiv av en kombination av nya material i tre lager, visar LiU-forskare. Vätgas framställt av vatten är en lovande förnybar energikälla.

Skylt som pekar mot Almedalen i Visby.

Försvarsfrågorna lyfts i Almedalen

Demokrati och politik javisst, men också AI i många olika former och innovation kopplat till vårt totalförsvar – det är det som LiU-deltagare pratar om under årets Almedalsvecka.

Simon Larsson spelar sänka skepp.

Spelet man gärna förlorar – i alla fall en solig dag

En vattentank, gamla brandsläckare, rör – och en hel del annat. Nej, det är inte delarna till ett nytt brandsläckningssystem. Studenter vid LiU har konstruerat och byggt något helt annat: Ett Sänka skepp-spel i storformat – med en twist.