Otto Philipsson och William Lundberg pluggar industriell ekonomi på LiU. De är halvvägs i sin civilingenjörsutbildning. Under våren har de, i sin inriktning energiteknik, arbetat med sitt kandidatprojekt. Det går ut på att planera, designa, bygga och testa ett komplett solvärmesystem.
- Det är roligt att få använda sina teoretiska kunskaper i ett praktiskt arbete. Det är lättare att ta med sig det man lärt sig då, säger William.
Så här ser solvärmeverket ut på insidan. Foto Karin Midner- Jag håller med, det är kul och man förstår bättre när man kan använda det man lärt sig och applicera det i ett verkligt arbete, säger Otto.
LiU tillhandahåller själva panelen, övriga prylar som trä, isolering och ackumulatortank får de själva köpa in. De har en budget på 2000 kronor och det är flera olika parametrar att ta ställning till. Är det viktigast att lådan absorberar värme eller behåller värme – och hur gör man för att det inte ska bli kondens?
- I vår planering har vi lagt mycket tid på att göra bra val. Det behövs noggranna beräkningar av olika mått och även för hur val av material kan påverka resultat säger William.
- Vi fick fria händer. Vi har genomfört tester under veckan och nu har vi ett kvitto på hur bra vi har varit på att bygga, säger Otto.
Ett solvärmeverk, vad är det?
Inne i solvärmeverkets låda finns en tank som rymmer 50 liter vatten. När solen lyser på panelen värms vattnet upp. Ett större system skulle kunna användas till att värma upp vattenelementen i ett hus. Men det här mindre verket skulle förslagsvis kunna användas till att värma upp en utedusch.
Otto och William öppnar lådan för att visa hur det ser ut inuti, trät kärvar lite, det har svällt i regnet.
- Det blir ju också en lärdom, att man måste man planera val av material och mått för att det ska klara av vädret, säger William.
- Ja det har ju regnat lite, så nu är det lite tight här, säger Otto.
På innergården står en handfull lådor. En är grön, men resten är svarta.
I uppgiften ingår två tävlingar, den ena handlar om hur varmt vattnet kan bli samt hur väl värmen bevaras under natten till nästa dag. Den andra tävlingen är lite mer komplicerad och handlar om hur mycket vatten som sedan dunstar bort. Hur det har gått i tävlingarna är inte klart ännu.
- Vi är nöjda! Det har fungerat mycket bra!
- Vi fick upp vattnet till 90 grader Celsius och det är ju riktigt högt, man vill inte att det ska börja koka.
Efter avslutat projekt så ska lådan demonteras eftersom själva panelen ska användas igen nästa år.
Dom är inte bara nöjda med kandidatuppgiften, utan även med valet av sin utbildning.
- Det här specifika civilingenjörsprogrammet kombinerar ju traditionella ingenjörskunskaper med ekonomi och är en väldigt bred utbildning, säger William.
- Vi får testa mycket olika saker och om två år när vi går ut, så vet vi nog vad vi vill jobba med. Det finns många möjligheter efter en sådan här examen, säger Otto.