24 maj 2021

Stefan Holgersson, vid Avdelningen för informationssystem och digitalisering, får 2,4 miljoner kronor från Handelsbankens forskningsstiftelser för ett forskningsprojekt om korruption inom Polismyndigheten.

Stefan Holgersson. Fotograf: Linköpings universitet

Olika definitioner

Projektet har namnet Men vi har väl ingen korruption? – En studie av beteenden som kan undergräva svensk statsförvaltning och beviljas anslag från Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse. Granskningen är inriktad på Polismyndigheten.

- Huvudsyftet med studien är att identifiera och belysa beteenden inom den svenska statsförvaltningen som är, eller kan uppfattas vara korrupta, samt hur sådana beteenden kan motverkas, uppger Stefan Holgersson i ett mejlsvar om den kommande forskningen.

I sin ansökan skiljer Holgersson på en legalistisk och en samhällsvetenskaplig definition av korruption och hänvisar till undersökningar som med en bred korruptionsdefinition givit Sverige klart sämre resultat är andra nordiska länder. Andra studier har också pekat på risken för utbredd vänskapskorruption i Sverige.

Företag kan gynnas

Angående förekomsten av korruption inom just Polisen svarar Holgersson så här:

- Data som samlats in en pågående studien indikerar att det förekommer beteenden som anställda inom polisen uppfattar som korruption. Det handlar bland annat om att vissa företag har gynnats vid upphandling och att beslut har påverkats i andra organisationer beroende på vänskapsrelationer med chefer i Polismyndigheten.

Den nya undersökningen kopplas till ett redan pågående forskningsprojekt med målet att rapporter ska publiceras efter hand. Den första rapporten beräknas att publiceras våren 2022.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.