09 december 2021

Additiv tillverkning, mer känt som ”3D-printing” är en teknik som fortfarande utvecklas snabbt och som numera används alltmer i industriell produktion. För att kunna erbjuda LiU:s studenter framtidens teknik satsar nu LiU och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) på en ny 3D-skrivare av SLS-typ (Selective Laser Sintering).

Den nya 3D-skrivaren, en Wematter Gravity, gör det möjligt för fler studenter inom olika ingenjörsutbildningar att få plastkomponenter av hög kvalitet snabbt tillverkade i olika kurser. Samtidigt kan LiU nu också bedriva mer forskning inom polymerer för 3D-printing. 

3D-produkter i svart materialKomponenter i materialet PA11, utskrivna med den nya SLS-skrivaren. Foto Tove Frisk

En överlägsen kvalitet

SLS-skrivaren, som jobbar med biobaserat PA11-material (polyamid), har en överlägsen kvalitet med avseende på materialstyrka, noggrannhet och produktivitet jämfört med de enklare plasttrådsskrivare som finns lite här och där. 

- Vår förhoppning är att alla våra ingenjörsstudenter i minst någon kurs under utbildningen ska få utnyttja additiv tillverkning, berättar Jonas Detterfelt, proprefekt på Institutionen för industriell och ekonomisk utveckling (IEI). Under 2022 startar vi också två nya kurser om additiv tillverkning. En distanskurs för livslångt lärande och en kurs för programstudenter.

Ett första steg i satsning på additiv tillverkning

Det här är första steget i en större satsning på additiv tillverkning.

- Upphandlingsprocessen av en metallskrivare pågår och den utrustningen kommer förhoppningsvis vara på plats under våren. Men vi tittar även på utrustning för forskningsmässig tillverkning av metallpulver. Då kommer vi att, i samverkan med partners och kompetens från andra institutioner och industriföretag, kunna ta ett stort steg framåt vad gäller tekniken för additiv tillverkning av metaller, säger Johan Moverare, professor i konstruktionsmaterial på IEI.

Redan i år har två doktorander disputerat inom AM på IEI och ännu fler är på gång 2022.


Kontakt

Relaterat innehåll

Läs mer om forskning inom additiv tillverkning

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.