09 december 2021

Additiv tillverkning, mer känt som ”3D-printing” är en teknik som fortfarande utvecklas snabbt och som numera används alltmer i industriell produktion. För att kunna erbjuda LiU:s studenter framtidens teknik satsar nu LiU och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) på en ny 3D-skrivare av SLS-typ (Selective Laser Sintering).

Den nya 3D-skrivaren, en Wematter Gravity, gör det möjligt för fler studenter inom olika ingenjörsutbildningar att få plastkomponenter av hög kvalitet snabbt tillverkade i olika kurser. Samtidigt kan LiU nu också bedriva mer forskning inom polymerer för 3D-printing.

3D-produkter i svart materialKomponenter i materialet PA11, utskrivna med den nya SLS-skrivaren. Foto Tove Frisk

En överlägsen kvalitet

SLS-skrivaren, som jobbar med biobaserat PA11-material (polyamid), har en överlägsen kvalitet med avseende på materialstyrka, noggrannhet och produktivitet jämfört med de enklare plasttrådsskrivare som finns lite här och där.

- Vår förhoppning är att alla våra ingenjörsstudenter i minst någon kurs under utbildningen ska få utnyttja additiv tillverkning, berättar Jonas Detterfelt, proprefekt på Institutionen för industriell och ekonomisk utveckling (IEI). Under 2022 startar vi också två nya kurser om additiv tillverkning. En distanskurs för livslångt lärande och en kurs för programstudenter.

Ett första steg i satsning på additiv tillverkning

Det här är första steget i en större satsning på additiv tillverkning.

- Upphandlingsprocessen av en metallskrivare pågår och den utrustningen kommer förhoppningsvis vara på plats under våren. Men vi tittar även på utrustning för forskningsmässig tillverkning av metallpulver. Då kommer vi att, i samverkan med partners och kompetens från andra institutioner och industriföretag, kunna ta ett stort steg framåt vad gäller tekniken för additiv tillverkning av metaller, säger Johan Moverare, professor i konstruktionsmaterial på IEI.

Redan i år har två doktorander disputerat inom AM på IEI och ännu fler är på gång 2022.


Kontakt

Relaterat innehåll

Läs mer om forskning inom additiv tillverkning

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.