09 december 2021

Additiv tillverkning, mer känt som ”3D-printing” är en teknik som fortfarande utvecklas snabbt och som numera används alltmer i industriell produktion. För att kunna erbjuda LiU:s studenter framtidens teknik satsar nu LiU och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) på en ny 3D-skrivare av SLS-typ (Selective Laser Sintering).

Den nya 3D-skrivaren, en Wematter Gravity, gör det möjligt för fler studenter inom olika ingenjörsutbildningar att få plastkomponenter av hög kvalitet snabbt tillverkade i olika kurser. Samtidigt kan LiU nu också bedriva mer forskning inom polymerer för 3D-printing. 

3D-produkter i svart materialKomponenter i materialet PA11, utskrivna med den nya SLS-skrivaren. Foto Tove Frisk

En överlägsen kvalitet

SLS-skrivaren, som jobbar med biobaserat PA11-material (polyamid), har en överlägsen kvalitet med avseende på materialstyrka, noggrannhet och produktivitet jämfört med de enklare plasttrådsskrivare som finns lite här och där. 

- Vår förhoppning är att alla våra ingenjörsstudenter i minst någon kurs under utbildningen ska få utnyttja additiv tillverkning, berättar Jonas Detterfelt, proprefekt på Institutionen för industriell och ekonomisk utveckling (IEI). Under 2022 startar vi också två nya kurser om additiv tillverkning. En distanskurs för livslångt lärande och en kurs för programstudenter.

Ett första steg i satsning på additiv tillverkning

Det här är första steget i en större satsning på additiv tillverkning.

- Upphandlingsprocessen av en metallskrivare pågår och den utrustningen kommer förhoppningsvis vara på plats under våren. Men vi tittar även på utrustning för forskningsmässig tillverkning av metallpulver. Då kommer vi att, i samverkan med partners och kompetens från andra institutioner och industriföretag, kunna ta ett stort steg framåt vad gäller tekniken för additiv tillverkning av metaller, säger Johan Moverare, professor i konstruktionsmaterial på IEI.

Redan i år har två doktorander disputerat inom AM på IEI och ännu fler är på gång 2022.


Kontakt

Relaterat innehåll

Läs mer om forskning inom additiv tillverkning

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.