11 november 2021

Kan man likna en pizzadeg vid en hållbar marknad – där det behövs antingen jäst eller investeringar för att det ska hända något? Ja, varför inte. Det är precis det LiU-doktoranden Alexander Flaig gör i finalen av Forskar Grand Prix.

Alexander Flaig på datorskärm.
Alexander Flaig hemma i köket där han spelade in sin presentation. I finalen ska han framträda live på Nalen i Stockholm. 

Enkelt på fyra minuter

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Deltagarna ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på bara fyra minuter. 

Alexander Flaig, doktorand i företagsekonomi, är en av sju tävlande i finalen som avgörs på Nalen i Stockholm 25 november. I sin presentation bakar Alexander en pizzadeg och liknar processen vid skapandet av hållbara marknader.

- Jag gillar att undervisa och tycker om att hålla presentationer. Kanske var det idén med pizzadegen som juryn tyckte var lite annorlunda och fastnade för, svarar Alexander på frågan varför just han tagits ut till finalen.

Ja, det känns som en egen idé. Hur kom du på den?

- Jag gillar att laga mat och har haft den här tanken länge, och nu gav tävlingen mig chansen att förverkliga den. En deg är lätt att dela upp, förändra och knåda till olika former. På så sätt är det en bra liknelse för hur en marknad skapas och utformas.

Större diskussion

Alexander Flaigs pizzadeg innehåller sex ingredienser: mjöl, vatten, jäst, salt, olivolja och lite socker. Jästen är en katalysator för att degen ska börja jäsa och kan liknas med de faktorer som behövs för att en hållbar marknad ska börja utvecklas. Lite förenklat kan också en marknad sägas bestå av sex olika beståndsdelar.

Presentationen fokuserar på hur degen/marknaden kan förändras till olika former och mot olika önskvärda resultat. Det kan ge en bild av hur till exempel Tesla håller på att omforma bilbranschen och skapa en ny och hållbar marknad för elfordon.

- Normalt sett skriver vi forskare mest för andra forskare, men det är viktigt att nå ut utanför akademin. Då kan vi visa vad vi håller på med och i bästa fall bidra till en större diskussion i samhället, säger Alexander Flaig.

Finns det någon risk att förenkla för mycket?

- Nja, jag tror inte det. Kommunikation och forskning är två olika saker, men så länge presentationen bygger på en solid vetenskaplig grund ser jag det inte som ett problem. Målet är att alla ska förstå, och jag funderar faktiskt på att förenkla presentationen ytterligare lite till finalen.

Forskar Grand Prix är en bearbetad version av Norges Forsker Grand Prix, som i sin tur är utvecklad från ett koncept skapat av Center for Kunst og Videnskab vid Syddansk Universitet i Danmark.

Tävlingen samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Fotnot: Hur det gick? Jo, Alexander slutade på en hedrande delad fjärde plats i finalen. Se hans och de andra bidragen via länken ovan.

 

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.