11 november 2021

Kan man likna en pizzadeg vid en hållbar marknad – där det behövs antingen jäst eller investeringar för att det ska hända något? Ja, varför inte. Det är precis det LiU-doktoranden Alexander Flaig gör i finalen av Forskar Grand Prix.

Alexander Flaig på datorskärm.
Alexander Flaig hemma i köket där han spelade in sin presentation. I finalen ska han framträda live på Nalen i Stockholm. 

Enkelt på fyra minuter

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Deltagarna ska presentera sin forskning på ett så enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt – på bara fyra minuter.

Alexander Flaig.Alexander Flaig.

Alexander Flaig, doktorand i företagsekonomi, är en av sju tävlande i finalen som avgörs på Nalen i Stockholm 25 november. I sin presentation bakar Alexander en pizzadeg och liknar processen vid skapandet av hållbara marknader.

- Jag gillar att undervisa och tycker om att hålla presentationer. Kanske var det idén med pizzadegen som juryn tyckte var lite annorlunda och fastnade för, svarar Alexander på frågan varför just han tagits ut till finalen.

Ja, det känns som en egen idé. Hur kom du på den?

- Jag gillar att laga mat och har haft den här tanken länge, och nu gav tävlingen mig chansen att förverkliga den. En deg är lätt att dela upp, förändra och knåda till olika former. På så sätt är det en bra liknelse för hur en marknad skapas och utformas.

Större diskussion

Alexander Flaigs pizzadeg innehåller sex ingredienser: mjöl, vatten, jäst, salt, olivolja och lite socker. Jästen är en katalysator för att degen ska börja jäsa och kan liknas med de faktorer som behövs för att en hållbar marknad ska börja utvecklas. Lite förenklat kan också en marknad sägas bestå av sex olika beståndsdelar.

Presentationen fokuserar på hur degen/marknaden kan förändras till olika former och mot olika önskvärda resultat. Det kan ge en bild av hur till exempel Tesla håller på att omforma bilbranschen och skapa en ny och hållbar marknad för elfordon.

- Normalt sett skriver vi forskare mest för andra forskare, men det är viktigt att nå ut utanför akademin. Då kan vi visa vad vi håller på med och i bästa fall bidra till en större diskussion i samhället, säger Alexander Flaig.

Finns det någon risk att förenkla för mycket?

 - Nja, jag tror inte det. Kommunikation och forskning är två olika saker, men så länge presentationen bygger på en solid vetenskaplig grund ser jag det inte som ett problem. Målet är att alla ska förstå, och jag funderar faktiskt på att förenkla presentationen ytterligare lite till finalen.

Forskar Grand Prix är en bearbetad version av Norges Forsker Grand Prix, som i sin tur är utvecklad från ett koncept skapat av Center for Kunst og Videnskab vid Syddansk Universitet i Danmark.

Tävlingen samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2012 och arrangeras i ett samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Fotnot: Hur det gick? Jo, Alexander slutade på en hedrande delad fjärde plats i finalen. Se hans och de andra bidragen via länken ovan.

 

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.