10 oktober 2024

LiU kan snart inviga sitt utbyggda kemilaboratorium i Norrköping. 500 nya kvadratmeter ger mer än en fördubbling av den första delen som invigdes 2020.

En av de två nya labbsalarna. Fotograf: Thor Balkhed
Den första delen fick LiU:s miljöpris för låg energianvändning och för att många möbler och annan utrustning togs begagnade från Återbruket. Även denna gång har målet varit låg energianvändning, med närvarostyrd LED-belysning, smarta dragskåp, värmeåtervinning av ventilationsluft etc.

I kemilabbet som kallas "LOE Chemistry laboratory" forskas det inom organiska elektronik- och energimaterial: syntes av nya material, formulering av elektroniskt bläck, med mera. Det har nu tillkommit två större labb för synteskemi, tre mindre labb samt två rum för mätverksamhet, plus utökade förråds- och personalutrymmen. Det innebär mer plats för forskare och möjliggör nya forskningsinriktningar.
Fotograf: Thor Balkhed
Alexander Holm är en av enhetscheferna i det utbyggda labbet.


Projektet har letts av lokalplanerare Patricia Blaker på Campusutvecklings-enheten, forskningsingenjör Lars Gustavsson på Laboratoriet för organisk elektronik, och framlidna forskningsingenjören Anna Malmström. De har förstås också fått hjälp av kemiinriktade forskare.

Att satsa på kemi var ett strategiskt beslut hos LOE i slutet av 2010-talet. Det har fallit väl ut med fyra externfinansierade rekryteringar av framstående unga forskare inom kemi. De möjliggör i sin tur för etablerade LOE-forskare och andra att gå i nya riktningar och spinna ut företag.

Laboratoriet för organisk elektronik är numera en av LiU:s största avdelningar och forskningsmiljöer, och består av cirka 150 personer inräknat gästarbetande och stipendiater.

Kemilabbet ligger i Pronovahuset, byggt 1852, som är en del av Norrköping Science Park i industrilandskapets sydvästra ände, strax utanför det egentliga Campus Norrköping. Fastigheten ägs av Corem, och Peab har varit huvudentreprenör.

Ombyggnaden kostade 30 milj kr och utrustning och inredning 3,4 milj kr.

Fotograf: Thor Balkhed
I kemilabbet utvecklas bland annat batterier av lignin och zink.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.