21 september 2020

I budgetpropositionen för 2021 vill regeringen satsa på folkhögskolan. LiU får därför åtta miljoner för att inrätta en forskarskola med inriktning på folkhögskollärare.

– Det här är lika oväntat som efterlängtat. Jättekul att man nu satsar på att bygga mer kunskap om folkhögskolan. Det här är resultatet av ett idogt arbete från vår sida - och från folkhögskolornas, säger Jörgen Nissen, dekan för utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet.

Folkbildning och vuxnas lärande är ett område som är i behov av mer forskning. De åtta miljoner kronor som Linköpings universitet får för att bygga upp en forskarskola på licentiatnivå, med inriktning på folkhögskolans lärare, kommer att bidra till att området förstärks.

Tanken är att forskningen ska vara praktiknära och att doktoranderna ska studera vad som händer i undervisningen och i klassrummet, det är där den stora bristen på forskning finns idag, säger Andreas Fejes vid Linköpings universitet, som innehar Sveriges enda professur i vuxenpedagogik.

Andreas Fejes har med LiU-kollegan Henrik Nordvall, och samarbetspartners inom folkhögskolan, arbetat under flera år för en forskarskola för folkhögskolans lärare.

– Jag hoppades på forskarskolan redan förra året. Men, är såklart glad för att det kom nu. Det här kommer att innebära att folkhögskollärare kan utveckla sin kompetens och ge kunskapen tillbaka till sin arbetsplats.

Forskarskolan kommer att rikta sig till redan yrkesverksamma folkhögskollärare och forskarstudierna kommer att bedrivas på halvtid, så att lärarna kan arbeta kvar som lärare på sina skolor på halvtid. Tjänsterna är tänkta att utlysas till våren.


Kontakt

Senaste nytt från LiU

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.

Flicka läser bok.

"Det är nördigt att läsa"

Intresset för att läsa minskar bland svenska ungdomar, vilket skapar utmaningar för litteraturundervisningen i skolan, särskilt när det gäller motivationen. Samtidigt finns en stor medvetenhet hos lärarna om hur viktigt det är att väcka läslust.

Kinga Barrafrem.

Ny forskning om hur sociala medier påverkar din privatekonomi

LiU-forskare leder ett nytt projekt för att undersöka hur vår identitet påverkar de ekonomiska beslut vi tar – särskilt när sociala medier spelar en allt större roll för finansiell information.