01 december 2020

Den 21 november spelades The Climate Change Megagame. Det är ett jättelikt spel där framtida klimatförändringar i Östergötland simuleras och deltagarna spelar olika lokala aktörer.

LiU-forskarna Ola Uhrqvist och Ola Leifler ledde The Climate Change Megagame. Ola Uhrqvist och Ola Leifler leder The Climate Change Megagame David Isaksson

– Det var lite nervöst. Vi byggde om hela spelet så det skulle fungera digitalt och blev klara med den nya strukturen ungefär en månad innan vi skulle spela, berätta Ola Leifler, universitetslektor på institutionen för datavetenskap och den som leder projektet.
Från början var det tänkt att de som spelade The Climate Change Megagame skulle vara på plats i Konsert och kongress Linköping, men covid-19-pandemin gjorde det omöjligt. Istället byggdes en studio på Konsert och kongress stora scen från vilket evenemanget live-streamades med LiU-forskarna Ola Uhrqvist och Ola Leifler som program- och spelledare.

Spelplan till The Climate Change Megagame.Spelplan till The Climate Change Megagame.

 

De flesta deltagna kom från Sverige, men det fanns även spelare från Rumänien, Storbritannien, Kanada och Hongkong. 

The Climate Change Megagame utspelas i Östergötland från år 2020 till 2050. På grund av klimatförändringarna, som baserar på underlag från SMHI, drabbas länet av både torka och stora skogsbränder.
– En del av utvecklingen i spelet var kanske lite oväntad. Till exempel var Kinda den ort som fick de häftigaste transportsystemen. De fick tillgång till höghastighetståg och där byggdes en flygplats för elektriskt flyg. För Kindaföretagarna var det viktigt att ha goda transporter så de var med och sponsrade infrastruktur.
Ola Leifler är nöjd med resultatet.
– Jag tycker det blev mycket lyckat. Spelet fungerade och det blev den typen av samtal som vi hade hoppats på. Spelarna gick in i sina roller som forskare eller företagare och försökte hitta samarbeten. Det deltog också forskare från bland annat Cambridge som också sysslar med megagames. De gav oss väldigt fina omdömen och nu funderar vi på framtida samarbeten.
Nästa steg för projektet är att skriva forskningsansökningar, bland annat till energimyndigheten.
– En av tankarna med projektet är att The Climate Change Megagame ska kunna bli en plattform där man kan lära sig om förutsättningar för att ställa om energisystem och samhället i stort.

Ola Leifler 

Kontakt

Läs mer om The Climate Change Megagame

The Climate Change Megagame

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.