12 november 2024

Professor Erik Lindahl blir ny föreståndare för Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige, NAISS, den mest använda forskningsinfrastrukturen i landet. Han betonar behovet av fortsatt utbyggnad av datakraften i Sverige och Europa.

Porträtt (Erik Lindahl).
Professor Erik Lindahl blir ny föreståndare för Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige, NAISS. Fotograf: Magnus Johansson

Erik Lindahl flyttar delar av sin verksamhet från Stockholms universitet till en professur vid Linköpings universitet, samtidigt som han tillträder uppdraget som föreståndare för NAISS.

– Erik Lindahl är inte bara en framstående forskare som kommer att bidra till mycket på LiU. Hans erfarenhet och engagemang inom den europeiska datorinfrastrukturen kommer också att bli en avgörande framgångsfaktor för framtida forskningssamarbeten i Sverige och Europa, säger vicerektor Matts Karlsson vid Linköpings universitet som är värd för NAISS på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Porträttbild Matts Karlsson.
Matts Karlsson, vicerektor för forskning. Fotograf: THOR BALKHED

Erik Lindahl beskriver NAISS som en nationell kraftsamling som redan har 12 partneruniversitet och som kommer att växa än mer i betydelse.

– Jag ser fram emot att ingå i ett spännande sammanhang, vara en del av en framstående infrastruktur, leda högt kvalificerad personal och organisera ledande forskning inom AI i Linköping och Norrköping tillsammans med WASP och Knut & Alice Wallenbergs stiftelse, säger han.

Samarbete med näringslivet

Erik Lindahl betonar betydelsen av att utveckla samarbetet med näringslivet. Akademin kan lära mycket av företagens behov, utmaningar och förmåga att agera snabbt, men också bidra till lösningar. Han ser också att det nationella perspektivet lätt kan växlas upp.

– NAISS ska bli en nod för datorinfrastrukturen i Europa. Det blir en kul utmaning att få svenska forskare att ta del av och bidra till viktig forskning i ett europeiskt sammanhang men också att välkomna användare från andra länder till oss. Genom att möta och mäta oss med andra forskare kan vi ta stora steg framåt.

– Det finns många forskarmiljöer som är starka på traditionella beräkningar men nu börjar vi se den verkliga potentialen för AI-beräkningar. Ett bra exempel är årets Nobelpris i kemi där forskare under 50 år gradvis gjort framsteg med beräkningar, men där AI-modeller på bara några få år löste problemet med att förutsäga proteiners komplexa strukturer.

Tunga beräkningar

Vicerektor Matts Karlsson, med ansvar för forskningen vid LiU, ser att behovet av högprestandaberäkningar och datalagring ökar dramatiskt och att LiU, genom att bland annat vara värd för NAISS, ingår i allt fler viktiga samarbeten som MAX IV, SciLifeLab, ELLIT med flera.

– Vi hjälper idag närmare 8000 användare från uppskattningsvis 30 universitet och forskningsinstitut och nästa år kommer vi att ta nästa steg när EuroHPC-datorn Arrhenius kommer i drift. LiU uppskattar att Vetenskapsrådet och övriga parter inom NAISS gett oss förtroendet att leda den nationella infrastrukturen, och att vi kan rekrytera en av Europas mest meriterade beräkningsforskare är ett kvitto på att våra strategiska satsningar på data och AI har effekt, säger Matts Karlsson.

Ledningen av NAISS kommer, i och med rekryteringen av Erik Lindahl som föreståndare, också bestå av Björn Alling som biträdande föreståndare, Anna Jänis som administrativ chef, Niclas Andersson som teknisk chef och Torben Rasmussen som chef för användarsupport.

Kontakt

Superdatorernas "hem"

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.