12 november 2024

Professor Erik Lindahl blir ny föreståndare för Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige, NAISS, den mest använda forskningsinfrastrukturen i landet. Han betonar behovet av fortsatt utbyggnad av datakraften i Sverige och Europa.

Porträtt (Erik Lindahl).
Professor Erik Lindahl blir ny föreståndare för Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige, NAISS. Fotograf: Magnus Johansson

Erik Lindahl flyttar delar av sin verksamhet från Stockholms universitet till en professur vid Linköpings universitet, samtidigt som han tillträder uppdraget som föreståndare för NAISS.

– Erik Lindahl är inte bara en framstående forskare som kommer att bidra till mycket på LiU. Hans erfarenhet och engagemang inom den europeiska datorinfrastrukturen kommer också att bli en avgörande framgångsfaktor för framtida forskningssamarbeten i Sverige och Europa, säger vicerektor Matts Karlsson vid Linköpings universitet som är värd för NAISS på uppdrag av Vetenskapsrådet.

Porträttbild Matts Karlsson.
Matts Karlsson, vicerektor för forskning. Fotograf: THOR BALKHED

Erik Lindahl beskriver NAISS som en nationell kraftsamling som redan har 12 partneruniversitet och som kommer att växa än mer i betydelse.

– Jag ser fram emot att ingå i ett spännande sammanhang, vara en del av en framstående infrastruktur, leda högt kvalificerad personal och organisera ledande forskning inom AI i Linköping och Norrköping tillsammans med WASP och Knut & Alice Wallenbergs stiftelse, säger han.

Samarbete med näringslivet

Erik Lindahl betonar betydelsen av att utveckla samarbetet med näringslivet. Akademin kan lära mycket av företagens behov, utmaningar och förmåga att agera snabbt, men också bidra till lösningar. Han ser också att det nationella perspektivet lätt kan växlas upp.

– NAISS ska bli en nod för datorinfrastrukturen i Europa. Det blir en kul utmaning att få svenska forskare att ta del av och bidra till viktig forskning i ett europeiskt sammanhang men också att välkomna användare från andra länder till oss. Genom att möta och mäta oss med andra forskare kan vi ta stora steg framåt.

– Det finns många forskarmiljöer som är starka på traditionella beräkningar men nu börjar vi se den verkliga potentialen för AI-beräkningar. Ett bra exempel är årets Nobelpris i kemi där forskare under 50 år gradvis gjort framsteg med beräkningar, men där AI-modeller på bara några få år löste problemet med att förutsäga proteiners komplexa strukturer.

Tunga beräkningar

Vicerektor Matts Karlsson, med ansvar för forskningen vid LiU, ser att behovet av högprestandaberäkningar och datalagring ökar dramatiskt och att LiU, genom att bland annat vara värd för NAISS, ingår i allt fler viktiga samarbeten som MAX IV, SciLifeLab, ELLIT med flera.

– Vi hjälper idag närmare 8000 användare från uppskattningsvis 30 universitet och forskningsinstitut och nästa år kommer vi att ta nästa steg när EuroHPC-datorn Arrhenius kommer i drift. LiU uppskattar att Vetenskapsrådet och övriga parter inom NAISS gett oss förtroendet att leda den nationella infrastrukturen, och att vi kan rekrytera en av Europas mest meriterade beräkningsforskare är ett kvitto på att våra strategiska satsningar på data och AI har effekt, säger Matts Karlsson.

Ledningen av NAISS kommer, i och med rekryteringen av Erik Lindahl som föreståndare, också bestå av Björn Alling som biträdande föreståndare, Anna Jänis som administrativ chef, Niclas Andersson som teknisk chef och Torben Rasmussen som chef för användarsupport.

Kontakt

Superdatorernas "hem"

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.