25 mars 2025

Vad har Sveriges talman Andreas Norlén och nytillträdda justitiekanslern Thomas Bull gemensamt? Bägge har föreläst på LiU-exklusiv kurs i Rättsvetenskaplig etik.

Jan Kellgren och Hanna Almlöf.
Kursledarna Jan Kellgren, professor i skatterätt och Hanna Almlöf, universitetslektor, vid avdelningen för Affärsrätt på Institutionen för ekonomisk och industriuell utveckling (IEI). "Kursen tar sikte på någonting som är viktigt, intressant och lite försummat - den etiska dimensionen kopplat till juristrollen", säger Jan Kellgren. Fotograf: Victor Berlin

Kursen i rättsvetenskaplig etik arrangeras ungefär var tredje år för doktorander i rättsvetenskap och är del i ett samarbete mellan Linköpings universitet, Karlstad universitet och Örebro universitet. Målet är att deltagarna ska kunna göra medvetna etiska ställningstaganden i rollen som forskare. Kursen är, såvitt känt, den enda i sitt slag i landet. Hanna Almlöf, docent i affärsrätt, samt kursledare tillägger dock:

–I vilken mån sådana här aspekter är involverade i andra metodkurser i forskarutbildning vet vi inte. Men vi har inte sett det som enskild doktorandkurs.

Andreas Norlén, talman, i blå kostym och randig slips.
Talmannen Andreas Norlén har tidigare studerat vid Linköpings universitet. Fotograf: Charlotte Perhammar
Kursen har haft flera olika föreläsare, samtliga med olika perspektiv på hur man hanterar frågor kring etik och moral inom juridiken, bland annat Andreas Norlén och Thomas Bull.

– De kommer med två helt olika aspekter, säger Hanna Almlöf.

Thomas Bull
Den 1 mars tillträdde Thomas Bull som ny justitiekansler. Fotograf: Micke Lundström
Andreas Norlén föreläste om sina egna erfarenheter om hur värde- och moralteorier kan användas i en avhandling. Thomas Bull föreläst om forskningsetiken i sig, god forskningssed och om oredlighet i forskning, utifrån sin roll som ordförande för nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

– Det som vi alla forskare, oavsett vilket ämne man är i, måste ta sig an. Han berättade om nämnden, det arbetet och gav tips och tankar om hur det här passar i rättsvetenskap, säger Hanna Almlöf.

Vad är det viktigaste som doktoranderna får med sig när de har avslutat kursen?

– Jag tror att man tar med sig uppmuntran och mod att våga ta in sådana här aspekter i sitt avhandlingsämne. Och känna ”jag kan göra det på ett bra och vettigt sätt”. Man får med sig instrumenten för att kunna göra det. Det passar inte alla projekt, men många har någon sorts etisk aspekt som man behöver beakta, säger Hanna Almlöf.

Det blir djupare diskussioner.

Alexander Heino och Femke van der Zeijden, har gått kursen och träffas under två avslutningsdagar på Campus Valla. Alexander Heino tycker att kursen har varit givande.

– Man får en del andra tankar och ett annat synsätt kanske. Det blir djupare diskussioner än vad man kanske annars har, säger han.

Alexander Heino och Femke van der Zeijden har gått kurs i Rättsvetenskaplig etik.
Alexander Heino och Femke van der Zeijden.
Del av studenternas uppgift har varit att hitta egna kopplingar och skriva en rapport med reflektioner om vad de tagit med sig från föreläsningarna in i sin egen forskning eller arbete.

– De ger massor med olika verktyg, du behöver inte använda dem. Du behöver plocka ut de som är relevant för just dig och argumenterar varför. Det ger jättemycket, säger Femke van der Zeijden.

Alexander Heino lyfter att kursen finns till för att gynna arbetet med deras avhandlingar.

Vad tyckte ni om de föreläsningarna med Andreas Norlén och Thomas Bull?

– Jag tycker alltid det är givande när det kommer folk utifrån och har ett annat synsätt och berättar om vad de gör. Det tycker jag är kul. Norlén var väl min personliga favorit. Det var väldigt imponerande. Han var väldigt skarp, säger Alexander Heino.

Forskarutbildning

Organisation

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.

Två män skriver under ett avtal.

LiU och Siemens Energy ingår strategiskt partnerskap

För att finna långsiktiga lösningar på framtida utmaningar inom energiområdet skriver Linköpings universitet och Siemens Energy AB ett avtal om strategiskt partnerskap.

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.