25 mars 2025

För projektet "Utvärdering och implementering av en hälsofrämjande digital intervention för unga med intellektuell funktionsnedsättning – att möjliggöra evidensbaserat förebyggande arbete inom socialtjänsten" tilldelas Ulrika 5,5 miljoner.

Kvinna sitter på en bakvänd stol.
Ulrika Müssener, biträdande professor. Fotograf: Charlotte Perhammar
- Jag är otroligt glad för att få möjligheten att leda den här forskningen tillsammans med mitt duktiga forskningsteam som förutom oss forskare också består av unga med IF och personal inom socialtjänsten, säger Ulrika.

Unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF) har sämre hälsa än sina jämnåriga, med lägre fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor och större socialt utanförskap. Detta ökar risken för livsstilsrelaterade sjukdomar och förkortad livslängd, trots att många av dessa sjukdomar kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Projektet syftar till att integrera ett digitalt hälsofrämjande verktyg för unga med IF i socialtjänstens arbete.

- Vi tror och hoppas att projektet bidrar till förbättrad hälsa och välbefinnande för unga med IF. Genom att främja hälsosamma levnadsvanor i tidig ålder finns en stor potential att bidra till både direkta hälsoförbättringar och förebygga ohälsa senare i livet. Projektet kan stärka socialtjänstens möjligheter att arbeta med evidensbaserade hälsofrämjande insatser för denna ofta marginaliserade grupp, en prioriterad fråga inom tillämpad välfärdsforskning och ett steg mot jämlik vård och social omsorg, avslutar hon.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

En man och en kvinna i en park.

Översvämningar - så kan fastighetsägare jobba förebyggande

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.