02 december 2024

Den 25 november 2024 arrangerades en workshop vid Vreta Kluster inom ramen för forskningsprojektet "Nya affärsmodeller för biogödsel" lett av Karin Tonderski vid Linköpings universitet.

Två personer visar presentation på ett stort duk.
Peter Borring, lantbrukare och ordförande i styrgruppen för Agtech Sweden och Karin Tonderski, biträdande professor vid Linköpings universitet. Foto: Vreta Kluster.

Fokus låg på hur näringsrika restflöden, såsom stallgödsel och avfall från städer, kan användas mer effektivt för att stärka svensk livsmedelsförsörjning och minska importberoendet av handelsgödsel.

Karin Tonderski och forskarkollegor från Linköpings universitet och Biogas Solutions Research Center presenterade kartläggningar över näringsbehov och biogasproduktion i Östergötland. Forskningen belyser hur biogasanläggningar kan bidra till cirkulära system där avfall omvandlas till gödsel och fossilfri energi. Projektet undersöker också ekonomiska modeller för att göra biogödsel till en konkurrenskraftig produkt.

Mikael Ottosson, företagsekonom med fokus på affärsutveckling, bidrog med insikter om linjära och cirkulära gödselmodeller samt utmaningar mellan centraliserad och decentraliserad produktion.

Viktiga slutsatser från workshopen:

  • Näringen i biogödsel behöver koncentreras, exempelvis genom avvattning eller pelletering, för att minska transportkostnaderna.
  • Förbättrade affärsmodeller behövs för att effektivisera kedjan mellan biogasproducenter och lantbrukare.
  • Teknikutveckling, som kvävebindning och nya spridningssystem, kan öka värdet av biogödsel.

Kontakt

Läs mer om projektet

Organisation

Senaste nytt från LiU

Murat Mirata, universitetslektor, och Marianna Lena Kambanou, biträdande universitetslektor, utanför A-huset.

LiU-forskare: Stora möjligheter till ökad resurseffektivitet

Behovet av att få mer kunskap och erfarenhet av implementering av industriell symbios i Europa ledde till EU-projektet Coralis – nu är det avslutat. Forskare från LiU har ansvarat för två av dess huvudområden: utbildning och forskning inom ledning.

en man och en kvinna med frack och festklänning

Paret som var med från början förklarar LiU:s framgång

LiU gav dem först möjligheten att leva tillsammans. Sen fick de möjligheten att utvecklas och göra sina karriärer. Karin Fälth Magnusson och Karl-Eric Magnusson har sett LiU växa och lyckas.

Per Frankelius och Karolina Muhrman står framför en skärm och föreläser.

I Smaklabbet möts idéer om framtidens mat

Smarta traktorer som harvar och drönare som hittar ogräs. I takt med klimatförändringarna utmanas matproduktionen. Hur kan tekniken hjälpa oss, och hur kommer maten att smaka? I Smaklabbet utforskas framtidens livsmedel.