02 december 2024

Den 25 november 2024 arrangerades en workshop vid Vreta Kluster inom ramen för forskningsprojektet "Nya affärsmodeller för biogödsel" lett av Karin Tonderski vid Linköpings universitet.

Två personer visar presentation på ett stort duk.
Peter Borring, lantbrukare och ordförande i styrgruppen för Agtech Sweden och Karin Tonderski, biträdande professor vid Linköpings universitet. Foto: Vreta Kluster.

Fokus låg på hur näringsrika restflöden, såsom stallgödsel och avfall från städer, kan användas mer effektivt för att stärka svensk livsmedelsförsörjning och minska importberoendet av handelsgödsel.

Karin Tonderski och forskarkollegor från Linköpings universitet och Biogas Solutions Research Center presenterade kartläggningar över näringsbehov och biogasproduktion i Östergötland. Forskningen belyser hur biogasanläggningar kan bidra till cirkulära system där avfall omvandlas till gödsel och fossilfri energi. Projektet undersöker också ekonomiska modeller för att göra biogödsel till en konkurrenskraftig produkt.

Mikael Ottosson, företagsekonom med fokus på affärsutveckling, bidrog med insikter om linjära och cirkulära gödselmodeller samt utmaningar mellan centraliserad och decentraliserad produktion.

Viktiga slutsatser från workshopen:

  • Näringen i biogödsel behöver koncentreras, exempelvis genom avvattning eller pelletering, för att minska transportkostnaderna.
  • Förbättrade affärsmodeller behövs för att effektivisera kedjan mellan biogasproducenter och lantbrukare.
  • Teknikutveckling, som kvävebindning och nya spridningssystem, kan öka värdet av biogödsel.

Kontakt

Läs mer om projektet

Organisation

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.