02 december 2021

Forskare vid LiU får ytterligare 17 miljoner kronor i utlysningar från Formas. Den här gången handlar projekten bland annat om Amazonas skogar och djurvälfärd.

Bild på Campus Valla täckt i snö. Anna Nilsen

Forskare som fått finansiering är:

  • Alex Enrich Prast, institutionen för Tema, tilldelas nära åtta miljoner kronor inom ramen för utlysningen "Klimatvinster med resurseffektivitet". Projekt: Hållbar förvaltning av Amazonas skogar: mot samtidig maximering av resursanvändning och klimatmitigering.  
  • Dominic Wright, institutionen för Institutionen för fysik, kemi och biologi tilldelas fyra miljoner kronor inom ramen för utlysningen "Tillämpad forskning för ökat djurskydd och ökad djurvälfärd 2021". Projekt: Genetik för urval av kölben för välfärdsförbättring.
  • Erik Sandberg, institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, tilldelas fem miljoner kronor inom ramen för utlysningen "Klimatvinster med resurseffektivitet". Projekt: Logistikens roll i det cirkulära textila ekosystemet.
 

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.