03 februari 2025

Har miljörörelsens organisationer någon roll kvar att spela vid utformningen av slutförvaret av svenskt kärnavfall? Och går det att få förståelse mellan oljeproducenten Saudiarabien och önationen Fiji som hotas av stigande havsnivåer? Det är frågor i fokus för två nya forskningsprojekt vid LiU.

Victoria Wibeck vill genom forskningen bidra till att föra klimatförhandlingarna framåt. Fotograf: Charlotte Perhammar

Det är forskningsstiftelsen Mistra som ger stöd till 16 olika projekt under temat Diplomati för hållbarhet. Två av projekten finns vid Linköpings universitet.

Diplomatin kring klimatfrågan

Det första tar ett grepp om de internationella klimatförhandlingarna som ju hittills präglats av stora motsättningar och intressekonflikter. Bakgrunden är toppmötet i Dubai 2023 där ett nytt ord letade sig in i avtalstexten: transformativ klimatanpassning.

- Det här är någonting spännande och lite nytt. Och samtidigt ett begrepp som - vilket parterna själva skrev - är svårt att begripa vad det innebär, säger professor Victoria Wibeck som leder forskningsprojektet vid Tema Miljöförändring.

Transformativ klimatanpassning är nämligen något annat än bara tekniska lösningar för att anpassa samhällen till ett förändrat klimat. Det är mycket mer djupgående och handlar även om att ifrågasätta till exempel ekonomi, politik, värderingar och normer.

- Kan det vara en väg framåt i förhandlingarna eller blir det här snarare en ny stötesten som förstärker existerande konfliktlinjer? Det här är en debatt som börjat föras inom det vetenskapliga samfundet, men nu landar det i de diplomatiska samtalen, säger Victoria Wibeck.

Så vad lägger olika länder och aktörer i ordet transformativ klimatanpassning? Det är något som forskarna nu vill ta reda på. Det blir ett internationellt samarbete där kollegor på Fiji, Kap Verde och Saudiarabien ingår. Forskarna ska också göra djupintervjuer med deltagare vid de internationella klimatförhandlingarna.

- Det här handlar ju om att försöka hitta vägar framåt i internationell klimatdiplomati, så vi hoppas ju kunna bidra med en ökad förståelse som kan hjälpa på vägen framåt, säger Victoria Wibeck.

Projektet “Transformational Adaption – Prospects for a New Avenue in International Climate Diplomacy” får 6 miljoner kronor i bidrag från Mistra. Medverkar gör även biträdande universitetslektor Juliana Porsani och professor Björn-Ola Linnér.

Diplomatin kring kärnavfall

Det andra forskningsprojektet handlar om vilken roll som finns kvar för civilsamhällets organisationer att spela vid utformningen av det svenska förvaret av utbränt kärnbränsle. Det första spadtaget för det togs vid Forsmark i början av 2025.

Av särskilt intresse för forskarna är Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) och Miljörörelsens kärnavfallssekretariat (MILKAS). De har sedan många år fått vara med och ha synpunkter på slutförvaret och de har finansierats av den statliga Kärnavfallsfonden. Men 2023 drogs medlen in. Detta samtidigt som intresset för ny kärnkraft ökat.

Professor Anna Storm och Thomas Keating.
Thomas Keating och Anna Storm leder projektet.Fotograf: Magnus Johansson
- Det här väcker frågor om hur mycket organisationerna nu kommer att kunna vara med, ge råd och även kritisera. Och vem fyller tomrummet efter dem? undrar postdoktor Thomas Keating vid Tema teknik och social förändring.

Genom att intervjua beslutsfattare, representanter för organisationerna och andra delar av civilsamhället vill forskarna få en bild av det som hänt. Varför togs pengarna bort och vilka blir följderna för diskussionen kring slutförvaret?

Stödet för slutförvaret är stort bland invånarna i Östhammars kommun. En anledning skulle kunna vara att de fått insyn och känt sig delaktiga i processen. Det här har också väckt intresse i andra länder. Sverige ses som ett föredöme när det gäller att bygga förtroende hos medborgarna. Men frågan är om det riskerar att undergrävas om civilsamhällets organisationer skjuts åt sidan, säger Thomas Keating.

Vid sidan av de vetenskapliga artiklarna hoppas han att forskningen ska mynna ut i en kort rapport med konkreta slutsatser som kan intressera beslutsfattare.

Projektet "Nuclear Diplomacy? Strengthening Civil Society Involvement with Final Repositories for Nuclear Waste" får 4,9 miljoner kronor i bidrag under tre år. Thomas Keating leder projektet ihop med professor Anna Storm vid Tema teknik och social förändring.

Kontakt

Relaterade nyheter

Forskning

Organisation

Senaste nytt från LiU

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.