− Vi behöver skydda naturen och minska utsläppen av växthusgaser. Och det går ihop med insikten om att våra naturresurser kan ta slut. Det kommer ny lagstiftning med krav som blir allt tydligare. Och därför behöver tillverkarna stöd för att nå upp till kraven, förklarar Jelena Kurilova-Palisaitiene.
− Med återvinning menas att man samlar in material, och till exempel smälter ner metaller för att göra nytt. Med återbruk så används produkten utan någon större förändring. Och med återtillverkning så återställs produkten till mer eller mindre nyskick, förklarar hon.
Bedömningsverktyg
Jelena Kurilova-Palisaitienes forskning kan göra det lättare för industrin att se hur långt de har kommit med sin cirkularitet och vad de kan göra för att förbättra processen. Detta med hjälp av ett analytiskt bedömningsverktyg: Remanufacturing Readiness Level (RRL), som täcker in hela 17 cirkulära tillverkningsfaktorer.
En del vet inte var de ska börja och
fortsätter att nytillverka i en linjär process
Genom att besvara ett antal frågor får tillverkarna en siffra på sin mognadsgrad i återtillverkning.
− Ett cirkulärt tänkande i produktionen kan ge jättestora ekonomiska fördelar för många branscher, men det finns kunskapsluckor. En del vet inte var de ska börja och fortsätter att nytillverka i en linjär process. På det här sättet får de något att förhålla sig till. Men för att det här verktyget ska fungera så krävs att det är beslutsfattare, chefer, som besvarar frågorna, säger Jelena Kurilova-Palisaitiene.
"Många vet inte annat"
Hon konstaterar att de senaste 40−50 åren har många produkter bara blivit sämre när det gäller att kunna repareras. De är kanske limmade, komponenterna specialtillverkade och svåra att byta eller så krävs särskilda verktyg för att ta isär och byta ut delar.
− Millennie-generationen, de som föddes år 2000 och är 25 år nu, är vana vid att en produkt har kort livstid och att den sedan går till återvinning. Många vet inget annat. Och det är en inställning som inte är hållbar, säger Jelena Kurilova-Palisaitiene.
− Målet är inte återvinning, utan återtillverkning. Det betyder att produkten kommer tillbaka till tillverkaren som uppgraderar den till mer eller mindre nyskick och kan hyra ut eller sälja den igen, förklarar Jelena Kurilova-Palisaitiene.
Kräver strategier
Det kräver dock att det finns strategier och ett system för att en använd produkt inte ska slängas till återvinning i stället för att bli uppgraderad.− Sanningen är att tillverkningsindustrin inte är särskilt bra på det här, av lite olika skäl. Det finns oftast inte några inarbetade strategier. Och många anser att det inte är lönsamt att återtillverka.
Lagstiftningen
Jelena Kurilova-Palisaitiene noterar att med den lagstiftning som är på väg så kommer det att bli allt svårare att inte ha några strategier för en cirkulär ekonomi.Verktygslåda
Nu sammanställer Jelena Kurilova-Palisaitiene ett slags verktygslåda, ”R-hus”, för innovativa verktyg samt metod och metodik som främjar återtillverkning och andra cirkulära strategier, inom forskning och industri.