05 mars 2025

Theopisti Stylianou-Lambert är visuell konstnär/forskare och professor vid Cyperns tekniska universitet. Hennes forskning och konst fokuserar på museistudier och visuell sociologi, med särskild tonvikt på fotografi och framväxande teknologier.

Theopisti Stylianou-Lambert.
Theopisti Stylianou-Lambert. Fotograf: Celine Moniot

Moa Martinson och Tage Danielsson-professurerna vid Linköpings universitet vänder sig till forskare inom humaniora och samhällsvetenskap eller verksamma inom en konstart. Professorsprogrammet värnar om värden som bildning, humanism och samhällsengagemang. Värden som de folkkära författarna och konstnärerna Moa Martinson och Tage Danielsson är starka och goda symboler för.

Theopisti Stylianou-Lambert ser fram emot att tillträda som gästprofessor vid LiU på höstterminen 2025:

Jag är glad och hedrad över att ha tilldelats Moa Martinson-gästprofessuren vid Linköpings universitet. Det är en prestigefylld möjlighet där jag kan samarbeta med forskare, lärare och studenter vid Institutionen för kultur och samhälle (IKOS). Jag kommer att delta i meningsfulla intellektuella utbyten, fördjupa min konstnärliga praktik och fokusera på att skriva min nästa bok Re-framing Archaeology: Colonial Photographic Archives and Museums.

Theopisti Stylianou-Lambert har utsetts till Moa Martinson-professuren för 2025-2026. Under sin tid vid Linköpings universitet kommer hon att skriva en monografi, arbeta med en utställning och hålla seminarier.

Hon är författare till The Political Museum och redaktör för antalogierna Museums and Technologies of Presence; Museums and Emerging Technologies: Mediating Difficult Heritage; Museums and Visitor Photography; Museums and Photography: Displaying Death och Photography and Cyprus: Time, Place, Identity.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kungen och drottningen i en vagn

H.M. Konungen firar 50 år av förnyelse med LiU

I år fyller Linköpings universitet 50 år och i maj firas det rejält under en intensiv festvecka med föreläsningar, festival och födelsedagsmottagning. Hedersgäst är kung Carl XVI Gustaf som invigde universitetet 1975.

LiU satsar på AI-labb för framtidens lärande

Linköpings universitet satsar 3 miljoner kronor på AIST-labbet, en ny plattform för forskning och utbildning kring AI i undervisning. Målet är att utveckla och kritiskt ganska hur AI kan förbättra lärande och lärarutbildning.

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.