TeachLivE på LiU

Simulering i undervisning med virtuella elever.
Peter Holgersson

Simulering används för att träna individer eller grupper på att effektivare hantera vanligt förekommande situationer i klassrum eller på biblioteket. Träningen blir ett verktyg för att öka tilltron till förmågan att lösa komplicerade uppgifter.

TeachLivE är en "semivirtuell simulering med en människa i systemet". Den innehåller olika karaktärer, barn och vuxna liksom kvinnliga och manliga i olika åldrar. Karaktärerna finns i olika slags miljöer såsom kontor, konferens, reception, launge, matsal, bar, mottagning på sjukhus/vårdcentral, hiss, en hall, lärarrum eller klassrum. Användandet av TeachLivE görs möjligt via zoom. På så sätt är simuleringen möjlig att använda i både fysisk som distansundervisning.

I dagsläget används simulering av flera forskare och lärare på LiU som till exempel Marcus Samuelsson, Anja Thorsten, Cecilia Sveider, Joakim Samuelsson, Camilla Prytz, Sofia Kvist Lindholm, Emma Burman, Ellinor Krutholm, Lisa Kilman, P-O Hansson, David Ludvigsson, Marie-Louise Höög, Solveig Lundin.

Relaterad forskning

Undervisning

TeachLivE används främst i olika program och i olika inriktningar för blivande lärare, som till exempel  UK5 för grundlärare 4-6, Matematik för grundlärare 4-6 och i Historia och Samhällskunskap för ämneslärare 7-9 och gymnasiet.

I media 

Forskare: Träna lärarstudenter på att undervisa med simuleringar, debattartikel, altinget.se, 2021-07-01

De tränar på att undervisa på låtsaselever, Läraren, 2021-05-05

Här tränar studenterna med hjälp av virtuella elever, Skolvärlden, 2020-11-30

LiU-studenter undervisar virtuella elever, liu.se, 2020-10-02

Samverkan

Personal på Liu samverkar med lärare och forskare vid andra lärosäten, till exempel med Högskolan i Kristianstad, Linné universitetet och Högskolan i Sørøst-Norge. 

Personalutbildning

Poddar

Hjälper VR-teknik lärarstudenter att utveckla sin undervisning?

Hur kan man förbättra undervisningen genom ett virtuellt klassrum och går det att bli en bättre lärare om man får testa sin undervisning på elevavatarer? I detta avsnitt av Skolprat får vi träffa Marcus Samuelsson och Anja Thorsten, forskarna bakom ett spännande projekt på Linköpings universitet.

Lyssna på podden Skolprat

Kontakt

Organisation