TeachLivE är en "semivirtuell simulering med en människa i systemet". Den innehåller olika karaktärer, barn och vuxna liksom kvinnliga och manliga i olika åldrar. Karaktärerna finns i olika slags miljöer såsom kontor, konferens, reception, launge, matsal, bar, mottagning på sjukhus/vårdcentral, hiss, en hall, lärarrum eller klassrum. Användandet av TeachLivE görs möjligt via zoom. På så sätt är simuleringen möjlig att använda i både fysisk som distansundervisning.
TeachLivE på LiU
Simulering används för att träna individer eller grupper på att effektivare hantera vanligt förekommande situationer i klassrum eller på biblioteket. Träningen blir ett verktyg för att öka tilltron till förmågan att lösa komplicerade uppgifter.
Relaterad forskning
Undervisning
TeachLivE används främst i olika program och i olika inriktningar för blivande lärare, som till exempel UK5 för grundlärare 4-6, Matematik för grundlärare 4-6 och i Historia och Samhällskunskap för ämneslärare 7-9 och gymnasiet.
I media
Forskare: Träna lärarstudenter på att undervisa med simuleringar, debattartikel, altinget.se, 2021-07-01
LiU-studenter undervisar virtuella elever, liu.se, 2020-10-02
Samverkan
- Personal på Liu samverkar med lärare och forskare vid andra lärosäten, till exempel med Högskolan i Kristianstad, Linné universitetet och Högskolan i Sørøst-Norge.
- Anja Thorsten samverkar med Umeå universitet, rektorsprogrammet
- Marcus Samuelsson gör två slags uppdragsutbildningar åt Skolverket med fokus på Ledarskap och konflikthantering. Mer information om utbildningarna hittar du nedan.
Simulering i lärarutbildningen
Personalutbildning
Avatarer förbereder bibliotekspersonal på obehagliga situationer, Biblioteksbladet, 2020-10-20
När avataren känns mer “på riktigt” – att utbilda personal med hjälp av simulationer, Digiteket, 2021-01-15
Poddar
Hjälper VR-teknik lärarstudenter att utveckla sin undervisning?
Hur kan man förbättra undervisningen genom ett virtuellt klassrum och går det att bli en bättre lärare om man får testa sin undervisning på elevavatarer? I detta avsnitt av Skolprat får vi träffa Marcus Samuelsson och Anja Thorsten, forskarna bakom ett spännande projekt på Linköpings universitet.
Lyssna på podden Skolprat