Exempel på sensorer som studeras är olika typer för mätning av gas, utsläpp av NOx respektive svaveldioxid, partikeldetektorer, grafen-baserade sensorer och mycket mer.
Forskning finns även kring sensorsystem kopplade till sakernas internet för miljökontroll såväl inom- som utomhus.
Sensorfusion är ett annat område där LiU-forskningen ligger i framkant med applikationer för självkörande bilar och navigering i rökfyllda korridorer likaväl som för att förhindra tjuvjakt på utrotningshotade djur i Afrika.
Biosensorer
Biosensorer är ett starkt område, inte minst inom den organiska elektroniken. Forskningen spänner från djup grundforskning med framtida sensortillämpningar till produkter som en blodsockermätare för diabetiker i kreditkortsformat. Målet för forskningen är att få fram en rad biosensorer som underlättar livet, som ger ökad självkontroll och möjlighet till personanpassad medicinering för människor med olika typer av sjukdomar. Biosensorer studeras även för utveckling av exempelvis elektronisk hud.Framstående forsknings bedrivs också kring kemiska och optiska sensorsystem placerade i ett chip, lab-on-a-chip. En sticka för engångsbruk fungerar som ett helt laboratorium i mikroformat där resultatet skickas till vårdgivaren via exempelvis mobiltelefonen.
Exempel på avknoppade företag är SenSIC AB (miljökontroll), Wiotech AB (system kopplade till sakernas internet) och SenionLab AB (inomhuspositionering).