08 januari 2018

En energikälla som hittills inte använts är den mekaniska energin i mänskliga rörelser. Eiman Satti har inom ramen för sin doktorsavhandling tagit fram en fotstegssensor som omvandlar den mekaniska energin i steget till el.

Video
Den mekaniska energin omvandlas till elektrisk energi via piezoelektriska material, i detta fall handlar det om nanotrådar i ZnO.

Det är inga stora energimängder som överförs, men tillräckligt för att driva sensorer och skicka mätningar trådlöst. Videon visar hur flera av de rörelser vi utför, när vi skriver för hand eller promenerar, kan användas för att skapa användbar elektrisk energi och signaler.

Forskargruppen inom Fysikalisk elektronik och nanoteknologi, Campus Norrköping, leds av universitetslektor Omer Nour.

Eiman Sattis Low-Frequency Self-Powered Footstep Sensor Based on ZnO Nanowires on Paper Substrate (Lågfrekvent självförsörjande fotstegssensor tillverkad av ZnO-nanotrådar på pappersbas) i fulltext, klicka på länken.

Kontakt

Lär mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Nätverk för att mäta enighet bland forskare växer

2023 gick LiU med i ett världsomspännande försöksprojekt för att mäta hur eniga forskare är i brännande vetenskapliga frågor. Efter ett lyckat test har antalet lärosäten som anmält intresse mer än fördubblats. Samtidigt har projektet sina kritiker.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.