08 januari 2018

En energikälla som hittills inte använts är den mekaniska energin i mänskliga rörelser. Eiman Satti har inom ramen för sin doktorsavhandling tagit fram en fotstegssensor som omvandlar den mekaniska energin i steget till el.

Video
Den mekaniska energin omvandlas till elektrisk energi via piezoelektriska material, i detta fall handlar det om nanotrådar i ZnO.

Det är inga stora energimängder som överförs, men tillräckligt för att driva sensorer och skicka mätningar trådlöst. Videon visar hur flera av de rörelser vi utför, när vi skriver för hand eller promenerar, kan användas för att skapa användbar elektrisk energi och signaler.

Forskargruppen inom Fysikalisk elektronik och nanoteknologi, Campus Norrköping, leds av universitetslektor Omer Nour.

Eiman Sattis Low-Frequency Self-Powered Footstep Sensor Based on ZnO Nanowires on Paper Substrate (Lågfrekvent självförsörjande fotstegssensor tillverkad av ZnO-nanotrådar på pappersbas) i fulltext, klicka på länken.

Kontakt

Lär mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Sjuksköterskeprogrammet och Läkarprogrammet, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.