Avancerade funktionella material - AFM

Avancerade funktionella material är en interdisciplinär satsning på högkvalitativ materialforskning vid Linköpings universitet. Syftet är att främja banbrytande forskning inom avancerade funktionella material och bidra till omvärldens omställning mot en hållbar framtid.

Om funktionella material

Människans historia är också en historia om avancemang inom materialvetenskap. När homo sapiens började använda stenar som verktyg inleddes en ny tidsålder och när nya material blev tillgängliga inleddes också ett nytt kapitel för människan. Vår historia är ofta materialvetenskapens historia.

Med vikten av innovationer inom materialforskningen som bakgrund, har Sveriges regering gett Linköpings universitet uppdraget att skapa en strategisk forskningsmiljö med fokus på avancerade funktionella material. Syftet är att möta de behov av nya material som krävs för att det globala samhället ska kunna ställa om till en hållbar framtid. På samma vis som antikens hantverkare lärde sig att bemästra brons och järn, arbetar AFMs materialforskare med att utveckla material som ska hjälpa oss in i mänsklighetens nästa kapitel.

Funktionella material är material med designade egenskaper för en specifik funktion. AFMs kärnuppgift är att finansiera projekt som arbetar med hårda material, mjuka material samt teori och modellering. Det långsiktiga målet är att facilitera utvecklingen av materialvetenskapen till en position där gissningar och försök ska ha så hög precision att nya funktioner av material ska gå att förutse och designas efter behov. Det är en stor utmaning och för att maximera chanserna till framgång finansierar AFM också internationella samarbeten med gästforskare och med näringslivet.

Under AFMs paraply bedrivs forskning på högsta nivå och Vetenskapsrådet (VR), Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) och Vinnova klassificerar den som excellent till utmärkt.

AFM i siffror

32 543 000 kr.

Tilldelad budget från regeringen till AFM uppgår till en värde av 32 543 000 kr.                                             

250 forskare

På AFM samlas totalt cirka 250 forskare från tre olika institutioner med spetskompetens inom materialvetenskap.

39 projekt

På AFM bedrivs parallellt 39 projekt inom materialvetenskap med olika former av projektmedel. 

Framgångsrika resultat

Nyheter och reportage

Läs artiklar och nyheter om avancerade funktionella material från Linköping universitet

En bägare fylld med vatten där en liten solcell löses upp.

12 februari 2025

Nästa generations solcell är helt återvinningsbar

I en studie publicerad i Nature har forskare vid LiU utvecklat en metod för att återvinna alla delar av en solcell upprepade gånger utan miljöfarliga lösningsmedel. Den återvunna solcellen har samma effektivitet som den ursprungliga.

Person i skyddskläder vid ett mikroskop.

28 januari 2025

Enskild cell kan kopplas till elektroder av plast

Forskare vid LiU har lyckats skapa en nära koppling mellan enskilda celler och organisk elektronik. Studien lägger grunden för att på sikt kunna behandla bland annat neurologiska sjukdomar med mycket hög precision.

Forskare i labbrock håller blå platta (solcell) med pincett.

04 december 2024

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.

Berättelser från AFM

Nytt material för framtidens optiska kommunikation

Perovskiter är en helt ny typ av material med en rad intressanta tillämpningar, som exempelvis till billiga och effektiva solceller och lysdioder. Här visar LiU-forskare hur en oorganisk perovskit överför både text och musik, snabbt och effektivt.

Att lagra energi i rosor av Eleni Stavrinidou

Eleni Stavrinidou leder en forskningsgrupp vid Laboratoriet för organisk elektronik som arbetar med elektroniska växter. Forskningen har lett till ett helt nytt tvärvetenskapligt forskningsområde med en enorm potential att gynna samhället.

Värme- och ljuskänslighet med hybrid nanooptik

Inspirerade av beteendet hos naturlig hud har forskare utvecklat en sensor som kommer att vara lämplig för användning med elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur och reagera på både solljus och varm beröring.

Kommande aktiviteter

AFM Konferens - En nätverkande mötesplats för avancerade funktionella material 

Vartannat år arrangerar AFM en konferens med fokus på avancerade funktionella material.

Konferensen  är en mötesplats  med möjlighet att både integrera och expandera det professionella nätverket. Syftet med konferensen är, förutom att sprida materialforkning. att etablera nya projekt och samarbeten. Både doktorander, forskare och professorer samlas för att diskutera och inspireras av egna och andras arbeten. Här finns rymd att mötas under ett och samma tak för att diskutera allt från strategier till slutresultat. Med en gemensam nämnare, materialvetenskap, öppnar konferensen upp för samtalsämnen om utmaningar och möjligheter inom området. Ett uppskattat event som är återkommande både för de nordiska länderna och internationellt.  Nästa konferens för AFM kommer att hållas 20-22 augusti 2024.

Läs mer