30 oktober 2023

Edwin Jager, professor på Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM, har med sin medsökande Nils-Krister Persson på Textilhögskolan i Borås fått fortsatt finansiering för sitt projekt "Textile muscles for augmenting garments" av Erling-Perssons Stiftelse. Anslaget på sex miljoner kronor sträcker sig över tre år. 

Edwin Jager, IFM, med sin medsökande Nils-Krister Persson på Textilhögskolan i Borås
Edwin Jager, IFM, med sin medsökande Nils-Krister Persson på Textilhögskolan i Borås Thor Balkhed
Den åldrande befolkningen i västvärlden ställer samhället inför nya utmaningar och större krav på vården. Många individer upplever nedsatt rörlighet eller minskad muskelstyrka på grund av åldrande, muskelsjukdomar, eller trauma. Faktorer som i sin tur kan leda till försämrad livskvalitet, brister i självständighet och social exkludering.

Möjligheter till långt och självständigt liv

Genom nya teknologier kan man dock möjliggöra att personer fortfarande kan leva ett både långt och självständigt liv.

Robotiska ortoser och exoskelett är exempel på hjälpmedel som både kan stödja rörelser i kroppsdelar och optimera rehabilitering. Dessvärre upplevs dessa ofta som onaturliga, stela och oböjliga. Därför menar forskarna Edwin Jager och Nils-Krister Persson att det behövs ett paradigmskifte av den här typen av hjälpmedel.

Genom att skapa hjälpmedel som efterliknar former och mjuka rörelser hos människan kan man skapa mer naturliga hjälpmedel för användaren som går att bära dolt under kläder. På detta sätt skulle stigmatisering kunna minskas vilket i sin tur även skulle möjliggöra anpassning och socialt sammanhang som är stora värden för folkhälsan.

Forskning inom textila muskler 

Foto Thor Balkhed I samarbetet som nu blivit förlängt kommer Edwin Jager och Nils-Krister Persson få möjligheten att vidareutveckla sin forskning. De uttrycker stor tacksamhet till stiftelsen som valt att fortsätta stödja forskningen inom textila muskler och mekanisk aktiva textilier.

– Vi känner stor tacksamhet till stiftelsen som vill fortsätta att stödja vår forskning inom mekanisk aktiva textilier. Detta är nu tredje anslaget som vi har fått från dem. Och själva är vi också mycket glada för detta så att vi kan fortsätta med vår utveckling av textila muskler. 

De ser båda fram emot att fortsätta samarbetsprojektet mellan LiU och Högskolan i Borås. Genom sin forskning kommer de att vidareutveckla textila muskler genom att kombinera avancerad textiltillverkning med nya elektromekaniska material.

De har redan förbättrat dem sedan första proof-of-concept 2017 och möjliggjort att integrera dem i olika textiler och prototyper. Det här stödet ger dem nu möjlighet att fortsätta utveckla sitt projekt och få ännu bättre prestanda av deras textila muskler.

Forskning för de globala målen

Foto Thor Balkhed Med fortsatt forskning kommer flertalet användningsområden kunna utvecklas. Vårdpersonal kan få assistans inom sjukvården och hantverkare som använder tunga verktyg i sin yrkesutövning kan få en hjälpande hand. Och med haptiska kläder, det vill säga kläder som ger användaren taktil återkoppling, så kommer videokonversationer få förutsättningar för att ge varandra en fjärrkram. Forskning som går hand i hand med de globala målen om hållbar utveckling, god hälsa och välbefinnande som är en grundläggande förutsättning för människor att nå sin fulla potential.

Läs mer om Erling Perssons Stiftelse: Erling Perssons stiftelse 

Läs mer om forskningen

Läs mer om Instituionen för fysik, kemi och biologi

Läs mer om avancerade funktionella material

Fler artiklar från institutionen för fysik, kemi och biologi

Två forskare i lab.

Ett atomlager guld – LiU-forskare skapar guldén

För första gången har forskare lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt. Enligt forskarna från LiU får guldet nya egenskaper som kan göra det lämpligt för bland annat framställning av värdefulla kemikalier.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.