13 oktober 2024

LiU deltar i ett nytt forskningsprojekt, i samarbete med Saab och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), för att testa kompositmaterial under olika temperaturer och mekaniska belastningar.

Sex män i ett labb.
Deltagarna i projektet besöket labbet på Campus Valla. Jens Sjölander (Saab), Zlatan Kapidzic (Saab and LiU), Tobias Karlsson (KTH), Vivekendra Singh (Saab) och Mohamed Loukil (LiU) får en kort beskrivning av Jinghao Xu (LiU), Fotograf: Ulrik Svedin

Projektet, som startade hösten 2024, består av en experimentell del där prover testas för att karaktärisera hybridkompositernas materialegenskaper utifrån olika aspekter. Mätningar görs med sensorer som är integrerade i materialet.

− Det här projektet stärker samarbetet mellan LiU, Saab och KTH inom kompositmaterialforskning. Vi behöver studera kompositmaterialens hållfasthet, skadetålighet och livslängd för att veta hur vi ska kunna använda dem i olika sammanhang, säger Mohamed Sahbi Loukil, biträdande professor vid Linköpings universitet.

Flygsektorn

Systematisk karaktärisering av materialegenskaper, materialets strukturella beteende och utveckling av hybridiseringsmetoder förväntas bidra till industrialisering av hybridkompositer och inbyggda sensorer inom flygsektorn − och därigenom en effektivare användning av kompositmaterialen.

Projektet koordineras av Dr Zlatan Kapidzic, adjungerad professor vid LiU och teknisk expert inom området utmattning och skadetålighet vid Saab AB. Övriga medlemmar i konsortiet är Linköpings universitet (LiU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Metodutveckling

Projektets varaktighet är fyra år och den totala kostnaden är 8 MSEK, varav 4 MSEK finansieras av Vinnova inom utlysningen Stärkt svensk flygforskning och innovation - NFFP8.

Projektet fokuserar på utveckling av experimentella och analytiska metoder för att karakterisera det termomekaniska beteendet hos hybridglas/kolfiberkompositer, samt utveckling av experimentell mätteknik, baserad på integrerade sensorer med kolnanorör (CNT), och dess tillämpning på hybrida kompositer.

"Genom detta arbete strävar vi efter att utveckla en stark förståelse för hybridkompositmaterial och deras beteende under olika termiska och mekaniska förhållanden, säger Zlatan Kapidzic", projektkoordinator.

Genomförande

Projektet består av en experimentell del där prover testas under termiska och mekaniska belastningar för att karaktärisera hybridkompositernas materialegenskaper ur olika aspekter och där mätningar görs med integrerade sensorer. Testdata används som underlag för utveckling av metoder och modeller för hållfasthetsbedömning.

Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.

Porträtt av Jensen Huang

Nvidias vd och riksdagens talman blir hedersdoktorer

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. De promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.

Forskarstuderande på lärarutbildningen för folkhögskollärare.

Klart för fler forskande folkhögskollärare

Vid LiU finns Sveriges enda utbildning för folkhögskollärare. 2021 gav regeringen pengar till att även starta en forskarutbildning för folkhögskolans lärare. Efter en oviss tid står det nu klart att utbildningen får fortsätta ytterligare fyra år.