09 oktober 2024

Daniel Hermansson är historieexpert, poddare och en folkkär folkbildare. Agnes Larsson är kreativ chef för världens mest sålda dataspel och en förebild för unga i spelbranschen. De båda är Årets alumner 2024 vid Linköpings universitet.

Kollage med två personer.
Daniel Hermansson och Agnes Larsson, Årets alumner vid Linköpings universitet 2024. Fotograf: Anna Nilsen

Daniel Hermansson är en känd historieexpert. Efter gymnasielärarexamen arbetade han några år innan han tillsammans med kollegan Robin Olovsson 2014 startade Historiepodden. En podcast som snabbt växte till att bli en av Sveriges största och mest populära. Han har även tagit plats i expertpanelen i SVT:s frågesport Muren, bokdebuterade 2023 och kommenterar ofta historiska händelser i media. 

En person tittar uppåt.
Daniel Hermansson.Fotograf: Anna Nilsen

” I en tid då fake news får allt större spridning och antidemokratiska krafter vinner mark är det viktigare än någonsin att känna till vår historia, för att undvika att gamla misstag upprepas. Här gör Daniel Hermansson en viktig folkbildningsinsats.”, står det i motiveringen till att han blir Årets alumn. 

Agnes Larsson har läst till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik. Efter examen har hon gjort snabb karriär inom dataspelsbranschen. I dag är hon talesperson för spelstudion Mojang och kreativ chef för Minecraft – världens mest sålda dataspel. Agnes Larsson tog 2019 plats på en av affärstidningen Forbes listor över de mest inflytelserika personerna under 30 år i Europa. 

Porträtt (Agnes Larsson).
Agnes LarssonFotograf: Anna Nilsen

”Agnes Larsson kombinerar djup teknisk kunskap med ledaregenskaper och inspirerar unga som gamla världen över med föreläsningar och workshops. Hon är en inspiratör och förebild för unga personer som drömmer om jobb i spelbranschen”, lyder en del av hennes motivering. 

Linköpings universitet utser varje år två Årets alumner för att uppmärksamma tidigare studenters insatser och engagemang. (Ordet alumn kommer från latinet och betyder just tidigare student.) Agnes Larsson och Daniel Hermansson tar emot utmärkelsen fredagen den 25 oktober under en ceremoni på Campus Valla i Linköping.


Läs mer om alumnerna och utmärkelsen

Senaste nytt från LiU

Person (Robert Forchheimer) med mobiltelefon.

Gratisapparnas dolda kostnader – mer än personliga data

Prokrastinering, minskad sömn och försämrat fokus är en del av priset vi betalar för kostnadsfria appar till mobilen. Det menar forskare vid LiU och Rise som undersökt vilka kostnader som egentligen döljer sig bakom gratisapparna.

Vatten framför en bro och en byggnad. Blå himmel och ett träd i höstfärger.

LiU klättrar i global rankning

Linköpings universitet tar sig upp till plats 201–250 när brittiska Times Higher Education släpper sin årliga rankning för världens lärosäten.

Poddsuccén gjorde historieläraren till folkkär folkbildare

Daniel Hermansson är gymnasieläraren som blev en stor folkbildare. Oavsett om det är i podd, tv eller bokform berättar Årets alumn om vår historia lika initierat som underhållande.