17 juni 2025

Årets BME@LiU-konferens samlade 250 deltagare för att ta del av forskning och innovation inom biomedicinsk teknik, ett område som förenar många av Linköpings universitets styrkeområden och strategiska satsningar.

Fotograf: Thor Balkhed

Årets program erbjöd en heldag med presentationer, postrar, utställningar och nätverksmöjligheter riktade till forskare, företag, studenter, kliniker och andra som stödjer, bidrar till eller har nytta av BME-teknik.

Konferensen inleddes med en presentation om utvecklingen av biomedicinsk teknik vid Linköpings universitet, i samband med att universitetet fyller 50 år. Sessionen innehöll talare från flera institutioner, vilket betonade områdets tvärvetenskapliga karaktär.

Därefter presenterade huvudtalaren Mikael Forsgren (AMRA Medical AB) hur MRI-baserad kroppssammansättningsanalys bidrar till utvecklingen av läkemedel för viktminskning.

Fotograf: Thor Balkhed

Deltagarna kunde under dagen välja mellan fem parallella sessioner med över 30 presentationer. Under morgonen speglade presentationerna olika stadier från teknikutveckling till klinisk tillämpning. Teman var:

  • Novel Instruments, Biosensors and Biomaterials
  • Modelling and AI
  • eHealth and Clinical Implementation

Under eftermiddagen låg fokus på två särskilda områden. Det ena var Life Science Technologies (LSX), ett nytt initiativ vid LiU där åtta mottagare av tvärvetenskapliga forskningsbidrag – några med ursprung i tidigare BME@LiU-konferenser – presenterade samarbetsprojekt. Det andra var Medical Imaging and Visualisation, en kliniskt inriktad session om användningen av ny teknik vid specifika medicinska utmaningar och inom utbildning.

En nyhet för i år var det ökade studentengagemanget. Andraårsstudenter inom BME bidrog med interaktiva demonstrationer och posters där de visade upp designprojekt och modelleringsmetoder inom multiskalig systembiologi. Detta bidrog till att tydliggöra konferensens vertikala integration, med inslag för deltagare i alla karriärstadier – från studenter och examensarbeten till doktorander, postdoktorer, seniora forskare och industrin.

Fotograf: Thor Balkhed

Som tidigare år fungerade Research & Innovation Arena och posterutställningen i Ljusgården som en central mötesplats för interaktion och kunskapsutbyte mellan företag och organisationer som arbetar med medicintekniska lösningar och besökare. Detta gav både studenter och forskare möjlighet att upptäcka nya verktyg, utforska samarbeten och få inblick i innovationsmiljöer.

Dagen avslutades med en internationell keynote av Ralph Maddison (Deakin University, Australien), som presenterade SMART, ett digitalt system för hjärtövervakning och automatiserad återkoppling för hjärtsviktspatienter.

Fika och lunch sponsrades av SUND Sound medical decisions och Medos, vilket bidrog till en välkomnande upplevelse för alla deltagare.

Intresserad av att vara med nästa år?

BME@LiU är öppet för alla som arbetar inom eller med medicinsk teknik - inklusive forskare, företag och studenter. Programmet omfattar inbjudna föreläsningar, en öppen utlysning av presentationer och postrar samt en dynamisk utställnings- och nätverksarena.

Läs mer om BME@LiU

Bildspel

Kontakt

Arrangör

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.