02 september 2024

Christopher Sjöwall, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV) vid Linköpings universitet, har deltagit i redaktionskommittén för den senaste upplagan av läroboken Reumatologi. Boken, som nu ges ut i sin fjärde upplaga, är en viktig resurs för studenter och yrkesverksamma inom medicin och vård.

Christopher Sjöwall visar upp boken Reumatologi.
Fotograf: Per Thelaus

– Det har varit en ära att få vara med i redaktionskommittén för reumatologiboken. Det här är den största revideringen som har gjorts sedan den första upplagan kom ut i början av 2000-talet, säger han.

I boken har det tillkommit flera nya kapitel och samtliga befintliga har reviderats för att spegla den senaste utvecklingen inom reumatologi, ett fält som ständigt utvecklas. Den senaste upplagan är också den första där Linköpings universitet är representerat i redaktionen.

Läroboken är främst riktad till läkarstudenter, men på grund av sin omfattning är den även användbar för AT- och ST-läkare samt de som studerar till specialistsjuksköterska.

– Vi tycker att det är viktigt att studenter fortfarande läser böcker och inte bara tittar på Youtube eller snabba klipp på nätet, det finns en poäng i att fortfarande läsa böcker.

Vikten av reumatologi inom flera specialiteter

Christopher Sjöwall visar upp boken Reumatologi.
Christopher Sjöwall visar upp boken "Reumatologi".
En av de förändringar Sjöwall hoppas på i framtiden är att reumatologin ska få en större prioritet på läkarutbildningen vid LiU.

– Vi är den enda medicinska fakulteten där man inte har en obligatorisk VFU, verksamhetsförlagd utbildning, i reumatologi. Det är en sak att höra oss företrädare för reumatologin föreläsa och en helt annan sak att också träffa patienterna, förklarar han.

Sjöwall vill också betona vikten av att ha kunskap om reumatologi inom flera medicinska specialiteter. Han menar att boken kan bidra till ökad förståelse och kunskap i dessa sammanhang.

– Våra patienter finns inte bara på reumatologen, de drabbas av komplikationer, både av sin sjukdom och ibland av läkemedel, vilket gör att de hamnar inom många andra specialiteter också.

Personligt bidrag och firande

På frågan om sitt eget bidrag till boken berättar Sjöwall att han varit involverad i att revidera och skriva nya kapitel, samt agerat ”spindeln i nätet" för att se till att alla uppdaterade versioner samlades in. Arbetet har varit ideellt och gjorts på fritiden.

– Det har varit otroligt roligt och jag har arbetat med fantastiska kollegor.

Boken blev tillgänglig i mitten av juli. Något som ska firas under de nationella Reumadagarna 2024 som arrangeras 11 till 13 september på Konsert och Kongress i Linköping av Svensk Reumatologisk förening.

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.