02 september 2024

Christopher Sjöwall, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV) vid Linköpings universitet, har deltagit i redaktionskommittén för den senaste upplagan av läroboken Reumatologi. Boken, som nu ges ut i sin fjärde upplaga, är en viktig resurs för studenter och yrkesverksamma inom medicin och vård.

Christopher Sjöwall visar upp boken Reumatologi.
Fotograf: Per Thelaus

– Det har varit en ära att få vara med i redaktionskommittén för reumatologiboken. Det här är den största revideringen som har gjorts sedan den första upplagan kom ut i början av 2000-talet, säger han.

I boken har det tillkommit flera nya kapitel och samtliga befintliga har reviderats för att spegla den senaste utvecklingen inom reumatologi, ett fält som ständigt utvecklas. Den senaste upplagan är också den första där Linköpings universitet är representerat i redaktionen.

Läroboken är främst riktad till läkarstudenter, men på grund av sin omfattning är den även användbar för AT- och ST-läkare samt de som studerar till specialistsjuksköterska.

– Vi tycker att det är viktigt att studenter fortfarande läser böcker och inte bara tittar på Youtube eller snabba klipp på nätet, det finns en poäng i att fortfarande läsa böcker.

Vikten av reumatologi inom flera specialiteter

Christopher Sjöwall visar upp boken Reumatologi.
Christopher Sjöwall visar upp boken "Reumatologi".
En av de förändringar Sjöwall hoppas på i framtiden är att reumatologin ska få en större prioritet på läkarutbildningen vid LiU.

– Vi är den enda medicinska fakulteten där man inte har en obligatorisk VFU, verksamhetsförlagd utbildning, i reumatologi. Det är en sak att höra oss företrädare för reumatologin föreläsa och en helt annan sak att också träffa patienterna, förklarar han.

Sjöwall vill också betona vikten av att ha kunskap om reumatologi inom flera medicinska specialiteter. Han menar att boken kan bidra till ökad förståelse och kunskap i dessa sammanhang.

– Våra patienter finns inte bara på reumatologen, de drabbas av komplikationer, både av sin sjukdom och ibland av läkemedel, vilket gör att de hamnar inom många andra specialiteter också.

Personligt bidrag och firande

På frågan om sitt eget bidrag till boken berättar Sjöwall att han varit involverad i att revidera och skriva nya kapitel, samt agerat ”spindeln i nätet" för att se till att alla uppdaterade versioner samlades in. Arbetet har varit ideellt och gjorts på fritiden.

– Det har varit otroligt roligt och jag har arbetat med fantastiska kollegor.

Boken blev tillgänglig i mitten av juli. Något som ska firas under de nationella Reumadagarna 2024 som arrangeras 11 till 13 september på Konsert och Kongress i Linköping av Svensk Reumatologisk förening.

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

En AI-titt in i framtiden

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Solpaneler

Så kan svensk transport säkras mot kris och konflikter

Sveriges godstransportsystem står inför ständigt nya hot och utmaningar i en tid av återkommande kriser och krig. Forskare vid Linköpings universitet undersöker hur vi kan öka beredskapen och säkra flöden av livsviktiga varor vid kris och krig.

Neferti X. M. Tadiar framför ett foto av Moa Martinson inne på Norrköpings Stadsmuseum.

Gästprofessor i Moa Martinsons namn söker nya perspektiv på världen

Professor Neferti X. M. Tadiar har ena foten i New York och den andra i Manila. Nu ska hon forska om kolonialism, migration, kapitalism och miljöförändringar vid LiU i Norrköping, ett helt nytt hörn av världen, som ger nya perspektiv.