29 april 2024

De har ett berg av sopor och ett brinnande behov av grön energi. En delegation från Nigeria besökte Linköping och intresset var stort. De söker samarbetspartners och vill veta mer om Sveriges arbete med sophantering och produktion av biogas.

Guidning på biogas-stationer.
Professor Mats Eklund mötte en delegation från Business Sweden och Nigeria för att diskutera biogasproduktion. Ulrik SVedin
Vid Linköpings universitet finns Biogas Solutions Research center (BSRC) som samordnar svensk forskning om produktion och distribution av biogas.

Delegationen som kom på besök bestod av representanter från dels Business Sweden, dels fordonstillverkaren Scania samt delegater från Nigerias transport- och miljödepartement. Och tjänstemän från Nigerias största stad, Lagos med 22 miljoner invånare:

Kvinnlig chef för Lagos transportmyndighet i Nigeria besöker Linköpings biogas-stationer.
Dr. Omobolaji Gaji, Engr. Abimbola Akinajo och Dr. Olumuyiwa Gbadegesin från Lagos, Nigeria, på besök i Linköping för att studera biogas-användning.Ulrik Svedin
− Det är en väldigt stor stad. Vi generar 15 000 ton avfall dagligen. Hälften är organiskt material som sedan läggs på deponi, komposteras och ger ifrån sig växthusgaser. Vi vill producera biogas som driver våra bussar och sopbilar. Det jag har sett i Linköping är fantastiskt. Det ger mig självförtroende. Vi kan uppnå det här i Lagos, säger Olumuyiwa Gbadegesin, chef för avfallshanteringen i Lagos.

Hur långt har ni kvar?
− Vi är cirka två år från att göra det. Vi behöver jobba snabbt och lära oss av de bästa i världen på den här tekniken, säger han.

Guidning på biogas-stationer.
Professor Mats Eklund mötte en delegation från Business Sweden och Nigeria för att diskutera biogasproduktion. Foto: Ulrik Svedin
Mats Eklund, professor vid Linköpings universitet och som också är föreståndare för Biogas Solutions Research center, guidade gruppen på olika platser i Linköping. Bland annat på biogasstationen i Mörtlösa och depån för Linköpings kollektivtrafik där bussar som drivs på både biogas, biodiesel och el tankas och servas.

− Det var ett mycket intressant möte med personer som ställde väldigt initierade och relevanta frågor om biogasframställning, men också om andra lösningar som biodiesel och elektrifiering av kollektivtrafiken, säger Mats Eklund.

Det kan bara bli en win-win för klimatet! 

Frågorna på plats varierade, om allt från olika tekniska förutsättningar, teknisk livslängd och drift till hur lång tid en tankning av en biogasbuss tar. Abimbola Akinajo är verkställande direktör för Lagos transportmyndighet. Hon beskriver hur stadens bussar kollektivtrafiken är dieseldrivna, vilket ger stora utsläpp. Priserna på fossila bränslen är samtidigt mycket höga i Nigeria.

Kvinnlig chef för Lagos transportmyndighet i Nigeria besöker Linköpings biogas-stationer.
Ambimbola Akinajo från Lagos transportmyndighet imponerades biogasproduktionen i Linköping. Foto: Ulrik Svedin

− Vi har också många små bussar, vilket inte är effektivt. Först kan vi minska utsläppen bara genom färre men större bussar. Den omställningen ger oss en möjlighet att byta bränsle. Vi kan städa upp, bli av med soporna. Vi får färre bussar på gatorna, men de drivs på biogas. Det kan bara bli en win-win för klimatet! säger Abimbola Akinajo.

Nigeria söker efter samarbeten både mellan stater, inom vetenskapen och näringslivet. Med på resan fanns även chefen för Scania Västafrika, François LeChat:

Porträtt på man i kavaj.
Biogasen är viktig för vår region, säger François LeChat, Scania Västafrika. Foto: Ulrik Svedin

− Biogas är viktigt i vår region. Det kan hjälpa till på flera plan. Både för att driva fordon och för att producera el som är en bristvara. Det är en del av vår strategi att inte bara sälja fordon, vi måste tänka på hållbarhet och renare användning av våra produkter, säger han.



Mats Eklund är nöjd med mötet:
− Det är inspirerande för oss svenska forskare att se ett så här stort intresse. Biogastekniken är på tillväxt men redan nu tillsammans med andra energislag bidra till att minska fossila bränslen, och samtidigt lösa andra miljöproblem, säger Mats Eklund.
Guidning på biogas-stationer.
En delegation från Business Sweden och Nigeria  kom till Linköping för att diskutera biogasproduktion.Ulrik Svedin

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.