Henstorp ligger vackert på en ås, med utsikt över östgötaslätten. Historien med jordbruk går långt tillbaka.
Bronsåldern
− Vår släkt har haft gården här ända sedan 1600-talet. Men här har folk levt i urminnes tider. På norrsidan av åsen finns flera gravar från bronsåldern. De människorna odlade nog på södersidan där förutsättningarna är väldigt goda, säger Karin Ljungars Lundqvist.
Hon hinner berätta kortversionen av gårdens historia på vägen ner till fårstallet och skojar lite.
− Nä, vi är nog inte typen som flyttar på oss i den här släkten.
Karin och hennes man tänker mycket på hållbarhet och fossilfritt. Och de satsar på att ta fram ekologiska produkter. De kallar sig månskensbönder, med heltidsjobb i Linköping, och jobbar med lantbruket övrig tid. Inne i stan är Karin IT-strateg. Men hon identifierar sig som bonde.
Blandras
Fåren och lammen möter oss med ett stort ”bäää”. De är väldigt intresserade och tycker om att bli kliade bakom öronen. De har 18 tackor och 17 lamm. Alla är födda på gården.
Vad finns det för utmaningar med att föda upp lamm?
− Lönsamheten för fårbönder har blivit bättre, men det är svårt. Mycket av köttet som säljs i dag är importerat från hela världen. De stora matkedjorna marknadsför inte får- och lammkött så mycket för det finns för lite svenskt lammkött. Det håller efterfrågan nere. Och då kan inte bönderna satsa.
En AI som kan avgöra
när fåren lammar
Finns det några tekniska lösningar som ni skulle behöva här inne?
− En artificiell intelligens som kan avgöra när fåren lammar. För när lammet kommer måste man snabbt sätta lammet och tackan i en enskild box. Nu måste jag vara här nere ofta, och titta på våra övervakningskameror nästan dygnet runt i tider när lammen föds.
Något mer?
− Jag hoppas att elektroniska halsband som gör att man inte behöver använda stängsel kan bli tillåtet inom EU. Då skulle man kunna använda väldigt många biytor till bete, och på så vis öka den biologiska mångfalden.
Checka in
− Det är väldigt spännande. Vi kommer att sälja produkter från andra gårdar häromkring också. Det ger oss ett större utbud. Men jag gillar också idén med att vi alla ingår i samma kretslopp och kan stötta varandra, säger Karin Ljungars Lundqvist.