06 april 2022

Den 2 april 2022 ägde evenemanget "Reclaiming Futures – Storying Change Science/Environmental Humanities/Anthropocene Festival" rum på konstcentret Färgfabriken i Stockholm.

En bild tagen under paneldiskussionen om giftiga framtider under festivalen.
Paneldiskussion om Giftiga framtider under festivalen. Marietta Radomska

Under festivalen samtalade tonåringar och forskare om klimatförändringar, miljöfrågor och vårt förhållande till ekologi. Unga filmare och konstnärer visade sina verk som behandlar dessa nyckelfrågor.

Festivalen arrangerades som en del av forskningsprojektet ”Reclaiming Futures: Storying Change”, som utforskar nya former av vetenskaplig kommunikation och att berätta historier om miljön genom ett gemensamt arbete av gymnasieelever, konstnärer och forskare.

Bild på ett papper med sportryck från svamp.Konstverk med sportryck från svamp. Foto Janna HolmstedtI projektet deltar ungdomar och forskare, lärare, filmare, konstnärer och vetenskapsjournalister med sina insikter i klimat- och forskningskommunikation. Under 2021 och 2022 samlades tonåringarna och forskarna för workshops och samtal om dagens klimat- och miljösituation. Ungdomarna utbildades i kulturell kommunikation och lärde sig att formulera sina egna berättelser genom bilder och filmskapande, för att senare göra ett antal kortfilmer och egna berättelser.

Reclaiming Futures är en gemensam satsning av: Konsthallen Färgfabriken, The Posthumanities Hub, Kajman Media och KW Produktion. Det har också stöttats av FORMAS.

Mer info och bilder från evenemanget

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.