Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering, Kunskapsnavet för animalieproduktion och Kunskapsnavet för företagsledning och entreprenörskap fanns samlade på området Innovation och framtid (montrarna 90–92), där de tillsammans visade upp de senaste digitala lösningarna och diskuterade hur lantbruket kan möta framtidens utmaningar.
En gemensam mötesplats för lantbrukets utveckling
Montern blev en dynamisk mötesplats där besökare inte bara fick ta del av avancerad teknologi, utan även konkreta lösningar för att utveckla både produktion och företagande. De tre kunskapsnaven hade gemensamma aktiviteter som syftade till att öka tillgången till kunskap och skapa förutsättningar för bättre beslut i lantbruket. Förutom den fysiska montern erbjöds också flera föreläsningar och interaktiva aktiviteter där besökarna kunde diskutera aktuella ämnen och få nya insikter.
Föredrag och diskussioner om framtidens lantbruk
En av de mest uppskattade delarna av årets fältdagar var den gemensamma föreläsningen "Dags för helhetssyn på den robusta marken". Under detta seminarium diskuterades den viktiga helhetssynen på markens hållbarhet och hur lantbrukare kan arbeta för att stärka jordens bördighet och långsiktiga produktivitet. Föreläsningen, som hölls av representanter från alla fyra kunskapsnav, lyfte exempel på hur digitalisering kan samverka med hållbara metoder för att skapa mer robusta odlingssystem.
Martin Andersson från Löderups Växt, som driver ett växtodlingsföretag med både växtproduktion och grisuppfödning, delade med sig av sina erfarenheter kring vikten av en fungerande dränering och hur stallgödsel spelar en central roll för markens hållbarhet, särskilt under utmanande väderförhållanden. Han förklarade hur en god dränering fungerar som en "första bevattning", vilket gör att rötterna kan växa djupare och bättre hämta vatten även vid torka. Hans exempel visade på vikten av att förstå och investera i markens långsiktiga hälsa, vilket resonemanget också kopplade till modern teknik och digitala lösningar som kan optimera dessa processer.
Drönare och precision
Digitalisering och framtidens teknik i en och samma monter
Besökarna kunde också utforska den senaste tekniken för digitalisering i lantbruket i den gemensamma montern. Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering vid Linköpings universitet, visade på en rad innovativa lösningar som gör det enklare för lantbrukare att fatta datadrivna beslut. Interaktiva aktiviteter som Företagslabbet 2025 gav besökarna möjlighet att testa praktiska verktyg för att analysera sin egen verksamhet och fundera på framtida utveckling, med fokus på både digitalisering och företagsledning.
En annan populär aktivitet var AI-kompassen, där besökare fick reflektera över hur artificiell intelligens och data kan tillämpas för att förbättra både driften och ekonomin i lantbruket. Här diskuterades också hur AI kan bidra till att effektivisera lantbruket genom mer precisa och datastyrda insatser.
Ett bredare perspektiv på lantbruket
Tillsammans visade de tre kunskapsnaven på den breda och komplexa bilden av lantbrukets framtid — från digitalisering och AI till hållbar markanvändning och företagsledning. Genom att kombinera teknik, forskning och erfarenhet visade man på vikten av att tänka både kortsiktigt och långsiktigt i sitt företagande, och hur en helhetssyn på marken och tekniken kan stärka lantbruket på flera nivåer.
Kunskapsnaven för jordbrukets digitalisering, animalieproduktion samt företagsledning och entreprenörskap är alla en del av Sveriges arbete inom Agricultural Knowledge and Innovation Systems (AKIS). Denna samordning, som drivs av Jordbruksverket, syftar till att främja innovation och sprida kunskap som hjälper lantbrukare att möta framtidens utmaningar och möjligheter.