14 december 2022

Simon Bågstam och Gustaf Douhan, avgångsstudenter från Malmstens LiU, har tilldelats stipendier från Byggmästare John Mattsons minnesstiftelse. De prisas för att de skapat hållbara möbler med en inneboende berättelse, möbler som väcker känslor och som kan leva vidare i generationer. 

Simon Bågstam och Gustaf Douhan

Inspiration från båtbyggeri

Simon Bågstam har formgivit och tillverkat en loungestol med inspiration från traditionellt båtbyggeri. Ur motiveringen: ”För att han med utblickar och bakåtblickar, och med hjälp av en förutsättningslös och metodisk kartläggning av former och sammansättningsdetaljer hämtade från ett område bortom möbelvärlden, utvecklar en design med ett stort egenvärde.” 

Möbler och miljö i samspel

Gustaf Douhan har utformat två sittmöbler i ett tänkt samspel med Vårby Gårds kyrka respektive Sankt Görans gymnasium. Ur motiveringen: ”För att han med särskild blick för möblernas tänkta placering inbegriper deras förhållande till inredningsarkitekturen och med en genomarbetad och genomtänkt teoretisk överbyggnad laddar en nyskapande möbeldesign med både estetiska kvalitéer och känslobaserat innehåll”.

Stipendieutdelning på Konstakademien

Stipendierna på 40 000 kronor vardera, delades ut av Kerstin Skarne från Byggmästare John Mattsons minnesstiftelse. Stipendieutdelningen ägde rum på Konstakademien i Stockholm i samband med Malmstens LiU:s examenshögtid den 7 december. Simon Bågstam och Gustaf Douhan tog båda kandidatexamen i möbeldesign 2022. Chandra Ahlsell och Frida Erson Lundström, båda universitetsadjunkter, har varit deras respektive handledare.


Relaterat innehåll

Relaterat innehåll

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.