14 december 2022

Simon Bågstam och Gustaf Douhan, avgångsstudenter från Malmstens LiU, har tilldelats stipendier från Byggmästare John Mattsons minnesstiftelse. De prisas för att de skapat hållbara möbler med en inneboende berättelse, möbler som väcker känslor och som kan leva vidare i generationer. 

Simon Bågstam och Gustaf Douhan

Inspiration från båtbyggeri

Simon Bågstam har formgivit och tillverkat en loungestol med inspiration från traditionellt båtbyggeri. Ur motiveringen: ”För att han med utblickar och bakåtblickar, och med hjälp av en förutsättningslös och metodisk kartläggning av former och sammansättningsdetaljer hämtade från ett område bortom möbelvärlden, utvecklar en design med ett stort egenvärde.” 

Möbler och miljö i samspel

Gustaf Douhan har utformat två sittmöbler i ett tänkt samspel med Vårby Gårds kyrka respektive Sankt Görans gymnasium. Ur motiveringen: ”För att han med särskild blick för möblernas tänkta placering inbegriper deras förhållande till inredningsarkitekturen och med en genomarbetad och genomtänkt teoretisk överbyggnad laddar en nyskapande möbeldesign med både estetiska kvalitéer och känslobaserat innehåll”.

Stipendieutdelning på Konstakademien

Stipendierna på 40 000 kronor vardera, delades ut av Kerstin Skarne från Byggmästare John Mattsons minnesstiftelse. Stipendieutdelningen ägde rum på Konstakademien i Stockholm i samband med Malmstens LiU:s examenshögtid den 7 december. Simon Bågstam och Gustaf Douhan tog båda kandidatexamen i möbeldesign 2022. Chandra Ahlsell och Frida Erson Lundström, båda universitetsadjunkter, har varit deras respektive handledare.


Relaterat innehåll

Relaterat innehåll

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig doktorand föreläser för masterstudenter i labbet.

Från skiss till robot med artificiell intelligens

Hur utvecklar man en produkt med så lite mänsklig inblandning som möjligt? LiU-studenterna byggde en robot med hjälp av generativ artificiell intelligens.

Jontronisk pump i tunna blodkärl.

Effektivare cancerbehandling med jontronisk pump

När låga doser av cancerläkemedel tillförs kontinuerligt nära elakartade hjärntumörer med så kallad jontronik minskar cancercelltillväxten drastiskt. Det har forskare vid LiU och det Medicinska universitetet i Graz visat.

Elektroniska mediciner - i skärningspunkten mellan teknik och medicin

Svenska forskare har utvecklat en gel som kan bilda en mjuk elektrod som leder ström. På sikt vill de kunna koppla elektronik till biologisk vävnad - till exempel hjärnan.