Ämnet för dagen var: Hållbar och säker digitalisering
Frågeställningen: Säkert- lönsamt och effektivt med hjälp av digitalisering och samverkan. Hur gör man i praktiken och hur får in det som en självklarhet i bolagets årshjul?
Tema: Verksamhet och gård
Föreläsarna Patrik Sandgren, Teknikföretagen; Jeanette Blackert, Blackert lantbruk och Filip Lundin, Agronod delade med sig av sina kunskaper och tankar både i föreläsningar och i paneldiskussion. I paneldiskussionen deltog även Per Frankelius, processledare för Agtech 2030.
Några summeringar
Jeanette Blackert, Blackert lantbruk
- Oftast är lantbrukare/gårdar enmansföretagare utan någon IT-avdelning. När vi gör investeringar i verksamheten är huvudsyftet att öka lönsamheten och effektiviseringen och där ryms inte säkerheten. Livsmedelsproduktionen är ett samhällsansvar och på "gårdsnivå" är det viktigt med ett lokalt nätverk för att göra sin verksamhet mindre sårbar. Seminarieserien har gjort mig betydligt mer medveten om säkerhetsfrågor i mina samtal med leverantörer. Ibland när jag ställer frågor så skruvar de faktiskt lite på sig.
1)Nätverk: Produktion och verksamhet kopplas upp och ihop
2)Teknik: Nya möjligheter och utmaningar med framsteg inom informationssystem och kommunikationsteknik
3)Organisering: Hur företaget är organiserat
En trendundersökning visar att teknikföretagen ser flera nyttor med digitaliseringen, bland annat vill man öka produktiviteten, skapa nya affärsmöjligheter, höja innovationsförmågan och öka den miljömässiga hållbarheten.
Lantbruket står i ett paradigmskifte - de digitala produktionssystemens intåg. Vårt uppdrag är lantbrukaren i centrum för att möjliggöra datadelning och stimulera framväxten av ett digitalt ekosystem.
Avslutande ord från projektledare Sofia Lundqvist
Tillsammans kan vi fortsätta ställa krav och skapa förutsättningar för vår framtida säkerhet. Återigen stort tack till alla!