26 maj 2021

Bra beslutsfattande bygger på bra och tillgänglig information. Men vad händer om det helt enkelt blir för mycket information? I den här rapporten granskas så kallad informationsöverbelastning i det svenska räddningssystemet.

räddningsövning
Bild från räddningsövning med försvaret.  Jimmy Croona

Datainsamling och information

Då mängden tillgänglig information leder till sämre förutsättningar för beslutsfattande, pratar man om informationsöverbelastning (information overload).

I rapporten Information overload in Swedish emergency response command and control functions undersöktes informationsöverbelastning i det svenska räddningssystemet genom en litteraturstudie och intervjuer med beslutsfattare inom respons och räddning.

Personer i beslutsfattande positioner förlitade sig på erfarenhet och strukturer i räddningssystemet för att avgöra om informationen de mottog var strukturerad och relevant för deras uppdrag.

Dagens utveckling med mer effektiva datainsamlingsmöjligheter kan leda till en kraftigt ökad mängd information i framtiden, som kan komma att påverka beslutsfattande inom räddningssystemet om informationsflödena inte anpassas till de strukturer och system de ska ingå i.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.