26 maj 2021

Bra beslutsfattande bygger på bra och tillgänglig information. Men vad händer om det helt enkelt blir för mycket information? I den här rapporten granskas så kallad informationsöverbelastning i det svenska räddningssystemet.

räddningsövning
Bild från räddningsövning med försvaret.  Jimmy Croona

Datainsamling och information

Då mängden tillgänglig information leder till sämre förutsättningar för beslutsfattande, pratar man om informationsöverbelastning (information overload).

I rapporten Information overload in Swedish emergency response command and control functions undersöktes informationsöverbelastning i det svenska räddningssystemet genom en litteraturstudie och intervjuer med beslutsfattare inom respons och räddning.

Personer i beslutsfattande positioner förlitade sig på erfarenhet och strukturer i räddningssystemet för att avgöra om informationen de mottog var strukturerad och relevant för deras uppdrag.

Dagens utveckling med mer effektiva datainsamlingsmöjligheter kan leda till en kraftigt ökad mängd information i framtiden, som kan komma att påverka beslutsfattande inom räddningssystemet om informationsflödena inte anpassas till de strukturer och system de ska ingå i.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Tobias Heintze från Hushållningssällskapet

Parcellsåmaskin - en toppmodern teknik för sådd

Fältförsök är idag en klassisk jordbruksvetenskap och grunden för professionellt jordbruk. Med hjälp av fältförsök kan forskare visa att deras teorier tål verkligheten, samt var och när de fungerar.

Kondoleansbord med robot, foto och bok.

Minnen, musik, skratt och tårar

En minnesstund för LiU-alumnen och robotexperten Fredrik Löfgren hölls i i Studenthuset torsdagen den 29 augusti. Många ville dela med sig av sina minnen.

En grupp människor sitter runt ett konferensbord

AI och tvärvetenskap går hand i hand

LiU har skaffat sig en stark position inom artificiell intelligens. I augusti besökte regeringens AI-kommission Campus Valla för att lyssna på forskare och känna på superdatorer.