03 februari 2021

För första gången anordnar SARC (Swedish Aerospace Research Center) och BARINet (Brazilian Aerospace Research and Innovation Network) en tävling för drönare, även kallad obemannad luftfarkost.

drönare
Teiksma Buseva

Tävlingen handlar om att presentera den bästa lösningen på ett specifikt problem där flera drönare måste samarbeta. Denna tävling uppmuntrar och främjar det tvärvetenskapliga synsättet. Samarbete mellan akademiska discipliner såväl som mellan akademi och industri är nödvändiga för att lösa framtidens utmaningar.

- Vi hoppas att tävlingen kommer utöka internationellt samarbete, främja entreprenörskap och bidra till att forskningen kommer till praktisk användning, berättar David Lundström, universitetslektor vid avdelningen fluida och mekatroniska system på Linköpings universitet. David Lundström sitter som representant för LiU i tävlingens organisation.

Tävlingen är organiserad i två grupper - en öppen klass och en studentklass. Den öppna klassen riktar sig till team som består av doktorander, forskare och startup företag. Tävlingen är öppen för deltagare från Sverige och Brasilien.

- Den långsiktiga ambitionen är att det ska bli en årlig händelse, men vi får se hur det går, konstaterar David Lundström.

Tävlingen pågår från första februari till sista september då vinnande lag i den öppna klassen utses. 

SARC är ett akademiskt nätverk för att förbättra den nationella samordningen av den akademiska forskningen inom flygteknik.

Läs mer om tävlingen här (på engelska

 

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.