03 februari 2021

För första gången anordnar SARC (Swedish Aerospace Research Center) och BARINet (Brazilian Aerospace Research and Innovation Network) en tävling för drönare, även kallad obemannad luftfarkost.

drönare
Teiksma Buseva

Tävlingen handlar om att presentera den bästa lösningen på ett specifikt problem där flera drönare måste samarbeta. Denna tävling uppmuntrar och främjar det tvärvetenskapliga synsättet. Samarbete mellan akademiska discipliner såväl som mellan akademi och industri är nödvändiga för att lösa framtidens utmaningar.

- Vi hoppas att tävlingen kommer utöka internationellt samarbete, främja entreprenörskap och bidra till att forskningen kommer till praktisk användning, berättar David Lundström, universitetslektor vid avdelningen fluida och mekatroniska system på Linköpings universitet. David Lundström sitter som representant för LiU i tävlingens organisation.

Tävlingen är organiserad i två grupper - en öppen klass och en studentklass. Den öppna klassen riktar sig till team som består av doktorander, forskare och startup företag. Tävlingen är öppen för deltagare från Sverige och Brasilien.

- Den långsiktiga ambitionen är att det ska bli en årlig händelse, men vi får se hur det går, konstaterar David Lundström.

Tävlingen pågår från första februari till sista september då vinnande lag i den öppna klassen utses. 

SARC är ett akademiskt nätverk för att förbättra den nationella samordningen av den akademiska forskningen inom flygteknik.

Läs mer om tävlingen här (på engelska

 

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Orkester står utomhus med instrumenten i luften

Akademisk högtid med rymdfärd och Harry Potter

Årets akademiska högtid vid Linköpings universitet äger rum den 31 maj–1 juni. Den bjuder på hedersdoktorsföreläsningar med bland andra astronauten Marcus Wandt, en festkonsert med barnens värld som tema och en högtidlig ceremoni.

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Jennifer Chepkorir

Från fattigdom till självständighet och självförsörjning

På uppdrag av regeringen tillsammans med Sida, skapar Matematiska institutionen och Linköping universitet möjlighet till livsavgörande förändringar för individer och världen. Jennifer från Kenya är en av dem.