LiU och Brasilien fördjupar samarbetet inom AI

Fredrik Heintz blir en av två ordföranden i en ny bilateral arbetsgrupp mellan Sverige och Brasilien inom AI. Han hoppas att samarbetet kommer att leda till fler forskningsprojekt och utbyten mellan LiU och Brasilien.

Professor Fredrik Heintz. Professor Fredrik Heintz Anna Nilsen

Hallå där, Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet och Sverige-Brasilien-professor i AI och autonoma system! Du är på väg till Brasilien - varför?

–  För att diskutera uppstarten av en ny bilateral arbetsgrupp mellan Sverige och Brasilien inom AI, där jag ska vara ordförande tillsammans med professor Carlos Ribeiro, samt för att fördjupa kontakten med brasilianska forskare. Samarbetet sker inom ramen för min Sverige-Brasilien-professur i AI och autonomi. Jag kommer besöka tre universitet, Universidade Federal Fluminense i Rio de Janeiro, Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Porto Alegre och Instituto Tecnológico de Aeronáutica utanför Sao Paolo samt Ericsson Research i Indaiatuba.

LiU har identifierat Brasilien som en "prioriterad region". Men vad betyder det egentligen?

– Att vi vill bygga varaktiga samarbeten med Brasilien. Vi arrangerar regelbundet aktiviteter på LiU med koppling till Brasilien och deltar i olika aktiviteter i Brasilien.

Vilka konkreta resultat kommer vi att se i närtid av det här samarbetet mellan LiU och Brasilien?

–  Redan idag finns det flera brasilianska studenter och forskare på LiU som berikar vår verksamhet. I september kommer den svenska ambassadören i Brasilien på besök på LiU och i november tar vi emot en brasiliansk delegation som kommer på besök. Förhoppningsvis kommer det leda till ännu fler forskningsprojekt och utbyten.

 

Redan idag finns det flera brasilianska studenter och forskare på LiU som berikar vår verksamhet.
Fredrik Heintz

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU