28 juli 2023

Fredrik Heintz blir en av två ordföranden i en ny bilateral arbetsgrupp mellan Sverige och Brasilien inom AI. Han hoppas att samarbetet kommer att leda till fler forskningsprojekt och utbyten mellan LiU och Brasilien.

Professor Fredrik Heintz.
Professor Fredrik Heintz Anna Nilsen

Hallå där, Fredrik Heintz, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet och Sverige-Brasilien-professor i AI och autonoma system! Du är på väg till Brasilien - varför?

–  För att diskutera uppstarten av en ny bilateral arbetsgrupp mellan Sverige och Brasilien inom AI, där jag ska vara ordförande tillsammans med professor Carlos Ribeiro, samt för att fördjupa kontakten med brasilianska forskare. Samarbetet sker inom ramen för min Sverige-Brasilien-professur i AI och autonomi. Jag kommer besöka tre universitet, Universidade Federal Fluminense i Rio de Janeiro, Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Porto Alegre och Instituto Tecnológico de Aeronáutica utanför Sao Paolo samt Ericsson Research i Indaiatuba.

LiU har identifierat Brasilien som en "prioriterad region". Men vad betyder det egentligen?

– Att vi vill bygga varaktiga samarbeten med Brasilien. Vi arrangerar regelbundet aktiviteter på LiU med koppling till Brasilien och deltar i olika aktiviteter i Brasilien.

Vilka konkreta resultat kommer vi att se i närtid av det här samarbetet mellan LiU och Brasilien?

–  Redan idag finns det flera brasilianska studenter och forskare på LiU som berikar vår verksamhet. I september kommer den svenska ambassadören i Brasilien på besök på LiU och i november tar vi emot en brasiliansk delegation som kommer på besök. Förhoppningsvis kommer det leda till ännu fler forskningsprojekt och utbyten.

 

Redan idag finns det flera brasilianska studenter och forskare på LiU som berikar vår verksamhet.
Fredrik Heintz

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.